AKTUELNO

Na osnovu najnovijeg intervjua Vladimira Putina, Rusija je spremna da „pokaže zube“ Zapadu, predsednik Putin je na krajnje nedvosmislen način ukazao na spremnost Rusije kada je u pitanju upotreba nuklearnog arsenala. Odlučna Rusija, koja je svesna sebe i svoje snage, je Rusija koja će Ukrajinu i njene mentore postaviti za pregovarački sto, rekao je poslanik i predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

- Jasno je da Rusija neće više gubiti svoje vreme na lažne pregovore koje će Ukrajina iskoristiti za reorganizaciju i regrupisanje snaga, pregovori ne smeju biti pauza za naoružavanja Kijeva, već moraju biti ozbiljan dijalog sa bezbednosnim garancijama za Rusiju. Putinov stav je takav da je otvoren za pregovore, kao i da su mu potrebne čvrste garancije Zapada. Mada je pokazao određene rezerve kada je rekao kako „ne veruje nikome“, Putin je, zahtevajući čvrste garancije Zapada, koje moraju biti precizne i koje neće ići na štetu Rusije, iskazao svoju spremnost i otvorenost za dijalog – izjavo je Đurđev.

- Zapad se suočio sa ruskim narodom, čija je složnost, verujem, iznenadila mnoge na Zapadu, ova monolitnost, na koju nisu računali, je pokazala da nikakav specijalni rat ne može da pokoleba rusku odlučnost u sukobu. Svakako da zapadno oružje čini veliku štetu ruskim snagama, međutim ne postoje te rakete i ti projektili koji mogu da nanesu strateški poraz Rusije na bojnom polju i da osujete njenu konačnu pobedu – tvrdi Đurđev.

- Isto se odnosi i na prisustvo stranih trupa na tlu Ukrajine – nema tih snaga, nema te koalicije koja će pokolebati Ruse - pristupanje Finske i Švedske NATO savezu svakako nije nešto što će ih pokolebati. Putin je upozorio Ukrajince na jedan od mogućih ishoda nepovoljnog scenarija sa stranim trupama – Poljska ima teritorijalne pretenzije ka Ukrajini, ona želi da povrati teritorije koje istorijski smatra svojim. Poljska vojska, jednom kada uđe – nikada neće napustiti teritorije Ukrajine – rekao je Đurđev.

- Rusija je spremna na sve mogućnosti, njene nuklearne snage su spremne za dalju eskalciju sukoba, dok je njena diplomatija spremna za pregovore o Ukrajini. Svakako, Rusija će zadržati svoju doslednost koju je i do sada pokazivala – neće se mešati u predstojeće izbore u SAD, niti će se upuštati u unutrašnju politiku evropskih zemalja, međutim, budimo sigurno, Rusija je svesna svojih interesa i ona će ih poštovati - izjavio je Đurđev.

- Za nas je najbitnije da je Putin svestan partnerskih odnosa naša dva bratska naroda. U tom kontekstu, od velike je važnosti njegova izjava o tome kako je Rusija tokom ratova devedesetih trebala da stane u odbranu Srbije. To što nas Srbe smatra kao najpouzdanije vekovne saveznike Rusije, to je veliki zalog za budućnost, i pokazatelj da se naša politika neuvođenja sankcija itekako uvažava, jer uveren sam, uskoro će se promeniti karta Evrope, vrlo je moguće da će Rusija biti na svega par stotina kilometara od Srbije – a tada se sve menja – zaključio je Đurđev.