AKTUELNO

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda i potprеdsеdnik Glavnog odbora Srpskе naprеdnе strankе Alеksandar Šapić izjavio je da se zalaže za tradicionalnu, suverenističku Evropu međusobnog poštovanja, a ne uslovljavanja, kao i da Srbija jeste deo Evrope.

Šapić je istakao da su Srbi baštinili evropske vrednosti i da su naši preci u oba rata, kako je rekao, prolivali krv za slobodu Evrope.

Naveo je da se zalaže za Evropu koja će poštovati srpski narod.

- Mi smo branili Evropu od nacista i fašista. Naši dedovi i očevi su ginuli za tu Evropu. I to uopšte nije pitanje. Ovde je samo pitanje koja Evropa? Ja sam za jednu normalnu, zdravu i tradicionalnu Evropu koja će poštovati Srbiju i srpski narod - istakao je Šapić u objavi na Instagramu.

Naveo je da Srbija treba da prihvata određene kompromise i da se prilagođava, ali bez uslovljavanja.

- Dokle više stalno neka batina. Pritom, već 25 godina nam se s nečim maše. Stalno je sve gore i gore. Evo, sada imamo pitanje članstva Kosova u Savetu Evrope. A onda se postavlja pitanje i gde se sama Evropa danas nalazi u odnosu na velike svetske sile, jer uticaj Evrope pre 40-50 godina na geopolitiku je bio daleko veći - dodao je Šapić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ukazao je da se danas postavlja pitanje šta će biti sa Evropom, kao i sa predstojećim izborima za Evropski parlament, ali je istakao da, ipak, nije za odustajanje od Evrope jer bi to bilo, kako je rekao, odustajanje od sebe.

Šapić je naveo da moramo da preispitamo vrednosti koje nam donosi Evropa, naročito kada su u pitanju pojedini zakoni.

- Da li ćemo decu da učimo stvarima koje su od kad je sveta i veka normalne i prirodne ili ćemo morati da ih učimo kako da promene pol dok su maloletna? Da li ćemo smeti da ih zovemo sine, kćeri, ili ćemo morati da izmišljamo neke posebne izraze? Da li će to biti Evropa poštovanja svih vera i nacija ili Evropa koja će vam postaviti jasne smernice, pa onda, ako hoćeš, hoćeš, ako nećeš, onda ćemo da te satremo - rekao je Šapić gostujući na TV Informer.

Izrazio je uverenje da će se doći do "normalne i zdrave tradicionalne Evrope" koja će, dodao je, biti mudra i dobra za sve njene građane.