AKTUELNO

Opozicija je konačno shvatila da probleme u Srbiji ne mogu da rešavaju stranci i međunarodna zajednica već da se to radi dijalogom u republičkom parlamentu sa onima koji imaju većinu, ali je loše to što i dalje misle da su im neophodni ultimatumi koji su zapravo dokaz njihove nesposobnosti i straha od izbora, izjavio je član Predsedništva SNS Goran Vesić.

On je povodom kolegijuma Skupštine Srbije, na čijem su dnevnom redu bile izborne preporuke ODIHR-a, rekao da je dobro što je opozicija razumela da treba da razgovara i što su odustali od pokušaja da na silu promene vlast, na ulici.

“Od završetka izbora koji su održani 17. decembra pokušali su da organizuju demonstracije koje su praćene blokadama i animiraju građane, ali se tom pozivu odazvao mali broj ljudi, pa su potom krenuli u međunarodnu hajku protiv svoje zemlje, išli u Evropski parlament, međunarodne institucije i opanjkavali svoju državu, tražili da nam se uvedu sankcije, da EU više ne daje novac Srbiji kako bi se zaustavili svi projekti kod nas koji se delimično ili potpuno finansiraju iz EU…”, naveo je Vesić u emisiji “Fokus” na televiziji B92.

Između ostalog, podsetio je da je deo opozicije prilikom izbora predsednice Narodne skupštine Srbije pravio incidente i bacao toalet papir u parlamentu.

“Dobro je da su razumeli da ne treba više tako da se ponašaju već da treba da razgovaraju u skupštini svoje države sa onima koji imaju većinu i da sva sporna pitanja rešavaju dijalogom tako da je to što su se odazvali na poziv predsednice republičkog parlamenta, koju su inače vređali kada je birana na tu funkciju, veliki pomak i promena kod njih”, rekao je Vesić.

Takođe, dodao je, dobro je što je opozicija shvatila da nikakvi stranci i međunarodna zajednica ne mogu da rešavaju probleme u Srbiji.

“Njihovi zahtevi su bili da u Srbiji mora da se sprovede međunardona istraga, da moraju da dođu neki stranci koji će donositi odluke o tome ko je u našoj zemlji izabran da bude na vlasti, a ko nije… Shvatili su da sve probleme moramo da rešavamo sami i da o svemu možemo da razgovaramo”, rekao je Vesić i dodao da je to dokaz da je opozicija konačno razumela da je Narodna skupština mesto gde treba da se razgovara.

Loše je, kaže, to što i dalje misle da je neophodno da pričaju o ultimatumima, te dodao da su ultimatumi koje stalno postavljaju zapravo dokaz njihove nesposbnosti i straha od izbora.

“Oni vide da opozicija u nekim drugim državama može da pobedi na izborima, ali oni to nikako nisu u stanju i to samo govori o tome da je problem u njima, a ne u izborim uslovima, biračkim spiskovima ili nečemu drugom”, rekao je Vesić.

Foto: TV Pink Printscreen

Naveo je da opozicija i dalje veruje da ultimatumima mogu da spreče da dođe do izbora kojih se plaše “kao đavo krsta” jer na svakim izborima izgube.

“Oni misle da stralno treba da odlažu izbore jer za izbore nisu spremni pošto nemaju šta da ponude građanima. Nemaju nikakav program, ne mogu da konkurišu onome što radi SNS kada su u pitanju ekonomski razvoj zemlje, izgradnja puteva, pruga, EXPO i sve drugo što se radi jer svako vidi da Srbija napreduje. Misle da će odlaganjem izbora i stvaranjem stalnih kriza ustvari odložiti ono što ih čeka, a to je da će jednom morati da se suoče sa građanima i razumeju da neće biti većina”, rekao je Vesić.

Naveo je da se političke stranke osnivanju radi sprovođenja određenog političkog programa koji zavisi od toga kako je stranka orijentisana - desno, levo ili je u pitanju stranka centra.

“Kada nemate politički program, mislite da svi mogu zajedno, i oni koji su desno i oni koji su levo i oni koji su u sredini jer mislite da je politika matematika, ali politika nije matematika”, rekao je Vesić.

Kazao je da opozicija nema šta da ponudi građanima osim ulice, nasilja, histerije, pokušaja da opanjakvaju svoju državu kao što su, dodao je, radili u Evropskom parlamentu čime su naneli štetu svojoj državi.

S tim u vezi, Vesić je naveo da je jedan poslanik iz Niša u Evropskom parlamentu tražio da se Aleksandru Vučiću zabrani da se kandiduje na izborima, kao i da EU više ne daje novac Srbiji čime je zapravo tražio da se zaustave projekti u našoj zemlji među kojima je i izgradnja pruge od Beograda do Niša koja će koštati dve milijarde i 750 miliona evra, a za koju je EU dala 610 miliona evra bespovratnih sredstava.

“Kada traže da se ukinu grantovi Srbiji, oni rade direktno protiv građanki i građana naše zemlje, da imamo manje puteva, pruga jer misle da što bude gore u Srbiji, to je bolje za njih pošto nemaju šta bolje da ponude narodu”, zaključio je Vesić.