AKTUELNO

Danas u ponoć ističe rok za predaju izbornih lista kandidata za odbornike u Skupštini Beograda, a Gradska izborna komisija (GIK) je do sada proglasila 16 izbornih lista.

Konačnu izbornu listu za predstojeće beogradske izbore GIK treba da utvrdi do 21. februara u ponoć, odnosno 10 dana pre dana održavanja izbora, koji su raspisani za 4. mart.

Danas u ponoć ističe i rok do kada građani mogu da se upišu u birački spisak za Beograd, a prema ranijim podacima, pravo glasa ima oko 1,6 miliona birača.

Birači će na izborima moći da glasaju na 1.185 biračkih mesta.

Skupština grada ima 110 odbornika, pa je 110 kandidata maksimalan broj na izbornoj listi, a za svakog odbornika potrebno je 30 potpisa, što je 3.300 potpisa za jednu punu izbornu listu.

Izborna lista može da se podnese i sa jednom trećinom kandidata za odbornike, pa je u tom slučaju potrebno 1.100 potpisa, što je minimalan broj da bi se jedna lista proglasila.

Komisija je donela Uputstvo za sprovođenje izbora, kojim su precizirana prava i obaveze stranaka, članova GIK-a i načelnika uprava gradskih opština, koji će pomoći GIK-u u radu, pre svega kad je reč o objedinjavanju kandidata za članove biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu.

Pravo da imaju članove u proširenom sastavu GIK-a imaju liste koje su predložile najmanje dve trećine od ukupnog broja odbornika.

#Izbori

#Lista

'