AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će do 2027. godine u više od 300 projekata biti uloženo 18 milijardi evra.

Mali je najavio da će sporazum sa MMF-om biti produžen za još dve godine, to je vaća vest i za sve rađane Srbije budući da je MMF najveća međunarodna institucija.

- Kada pogledate aspekte naše ekonomije, mi smo stvarno svetla tačka. Iako građani to možda ne vide, ali ova globalna kriza stvarno utiče na ekonomiju u celom svetu. Tri su ključna zaključka: usporava se rast i to je najveći izazov u narednih pet godina. Ako nema rasta, onda stagnirate. Od prošle godine vidimo ubrzanje rasta. Bićemo iznad 3,5 odsto rasta ove godine. Kada pogledate strukturu našeg rasta, sve nam raste - poljoprivreda, prehrambena industrija, građevinarstvo... sve sigurno raste - rekao je Mali za Pink i dodao:

Stope rasta koje imamo omogućavaju na da završimo Ekspo 2027, imamo nikada veće plate i nikada veće penzije. U dinamici smo da ostvarimo plan da do 2027. godine imamo platu od 1.400 evra

Foto: TV Pink Printscreen

- Prezentacija koju je imao Vučić oko Ekspa, rekli smo da ćemo investirati 18 milijardi evra u celu Srbiju do 2027. godine. Onda smo predstavili program Srbiju 2027. Imamo više od 300 projekata. U Ekspo neće biti uloženo više od 1,2 ili 1,3 milijarde evra, tu pravimo potpuno novi grad, imamo i stambeni kompleks i akvatik centar - rekao je Mali i dodao da će 1. maja biti postavljen kamen temeljac za Nacionalni stadion.

Mali je istakao da će država uloži 18 milijardi evra u sve oblasti ekonomskog razvoja, u više od 300 projekata - puteve, auto-puteve, brze pruge, zdravstvene ustanove, biokampus...

- Ekspo je samo kišobran, samo povod da investiramo što više u Srbiju - naglasio je Mali.

Istakao je da nam je kurs stabilan, da imamo nikad veće devizne rezerve i da imamo četiri milijarde evra na računu.

- Najvažnije za nas je da u što kraćem vremenu Srbija dobije investicioni rejting - to bi bila formalna potvrda svih rezultata koje smo ostvarili. Sada smo na korak do tog rejtinga - kazao je Mali.

- Kada pogledate ove globalne izazove, od korone do pritiske na Srbiju... Ekonomija nam dobro stoji, to kaže MMF, Svetska banka... Ono što je važno da budemo radni, marljivi, posvećeni poslu i vole svoju zemlju... - dodao je.

Autor: