AKTUELNO

Ministarka za brigu o porodici i demografiju i članica Predsedništva SNS Darije Kisić izjavila je danas, povodom tvrdnji članice Predsedništva Pokreta slobodnih građanba Jelene Banjac o podršci države obolelima od retkih bolesti, da i brojke i stvarnost demantuju Banjac i da je sramno što obolele od retkih bolesti i njihove porodice koristi u političkim propagandama i razračunavanjima.

''Od 2012. godine, kada je samo osam pacijenata lečeno od retkih bolesti i kada su na listi bile samo četiri dijagnoze, danas, 2024. godine, koliko god se vi trudili da unizite i smanjite rezultate politike Srpske napredne stranke i predsednika Aleksandra Vučića, brojke i stvarnost vas demantuju. Sramno je da uopšte obolele od retkih bolesti i njihove porodice koristite u vašim političkim propagandama, za političko razračunavanje, a posebno za širenje laži'', poručila je Kisić u saopštenju.

Kisić je podsetila na preko 70 različitih dijagnoza koje se leče o trošku države, više od 700 pacijenata koji primaju terapije, uvedeni inovativni lekovi, obezbeđivanje najsavremenijih medicinskih pomagala i sredstava, to su konkretni rezultati, kojima država pokazuje da brine o onima koji imaju retke bolesti.

''Budžet za retke bolesti je 2012. godine iznosio 130 miliona dinara, a danas iznosi 7, 2 milijarde dinara, što je najjača sistemska podrška koju oboleli dobijaju od svoje države. Još ću da Vas, sa velikim zadovoljstvom, podsetim i da je u Srbiji uveden i obavezan skrining na spinalnu mišićnu atrofiju i cističnu fibrozu, kao i terapije za ove bolesti i da smo time, identifikujući ove bolesti na vreme, uspeli da spasemo bezbroj života'', dodala je Kisić.

Ona je istakla i da sreća porodica čija će deca imati bezbrižan i zdrav život nema nikakvu cenu i za nas predstavlja najveći uspeh.

''A Vi, da ste ikada razgovarali sa roditeljima kojima deca boluju od teških bolesti znali biste sa koliko izazova se oni svakodnevno suočavaju i koliko im svaka podrška, pomoć i briga, pa neretko i samo da ih saslušate, znači. Zato smo u okviru Ministarstva za brigu o porodici i demografiju formirali Grupu za podršku obolelima i njihovim porodicama, a kao dodatni vid podrške obezbedili jednokratnu finansijsku pomoć i vaučere u iznosu od 110.000 dinara'', rekla je Kisić.

''Ovo su rezultati na koje smo izuzetno ponosni i tu nećemo stati. I koliko god vas to bolelo, uspeh i pobeda Srpske napredne stranke i predsednika Republike Aleksandra Vučića rezultat su napornog rada i svakodnevne brige za svakog građanina naše države'', dodala je ministarka Kisić.