AKTUELNO

Ako iko zna šta zna šta znači pravi genocid, onda je to, nažalost, jevrejski narod. Zato izjave izraelskog ambasadora u Srbiji Jahela Vilena i direktora centra ,,Simon Vizental" Efraima Zurofa da u Srebrenici nije počinjen genocid deluju veoma ohrabrujuće i govore da možemo računati na izraelsku podršku u borbi za istinu i pravdu, izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

On je istakao da su Jevreji i Srbi dva najstradalnija naroda 20. veka i da se međusobno dobro razumeju.

- Preci onih koji danas u Federaciji BiH govore o navodnom genocidu u Srebrenici su oni koji su tokom Drugog svetskog rata kao deo tzv. NDH počinili genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima - napomenuo je Đurđev.

Predsednik Srpske lige istakao je da postoje dva ključna razloga zbog kojih će Izrael ne samo podržati srpsku stranu u ovoj borbi, već i lobirati da mnoge zemlje ne glasaju za tu rezoluciju, uključujući i lobiranje u onoj najmoćnijoj - SAD.

- Prvo, Izrael neće dozvoliti zbog sećanja na svoje stradale da se neko poigrava sa terminom genocid. Drugo, upravo bošnjački političari, ali i oni širom islamskih zemalja, optužuju Izrael da trenutno čini genocid u Gazi. Ovo je svakako prilika da se sveukupni srpsko-izraleski dodatno unaprede - zaključio je Đurđev.