AKTUELNO

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Srbija u uslovima svetske nestabilnosti odlučno izabrala dalje jačanje saradnje s dokazanim prijateljima kao što je Kina.

On je za naučni časopis „Napredak” koji izdaje fondacija „Za srpski narod i državu” kazao da i pored geografske distance, dve države dele zajedničke vrednosti i cilj - blagostanje naših naroda.

- Zbog toga ne iznenađuje što naša ekonomska saradnja beleži konstantan uzlazni trend. Kina je prisutna u svim našim najvažnijim ekonomskim poduhvatima, kao što su jačanje saobraćajne infrastrukture, beogradski metro i izgradnja Expo 2027 kompleksa, jer našu saradnju podupire čelično prijateljstvo - napisao je Mali.

Saradnja Srbije i Kine ključni faktor razvojaOn je naveo i da je u protekloj deceniji saradnja između Srbije i Kine postala ključni faktor u ekonomskom razvoju naše zemlje, kao i da je Srbija prva zemlja Srednje i Istočne Evrope koja je uspostavila strateško partnerstvo sa Kinom 2009.

Zajedno sa našim kineskim partnerima! Vesić: Nastavljamo da gradimo tehnološki naprednu i povezanu Srbiju (FOTO)Zajedno sa našim kineskim partnerima! Vesić: Nastavljamo da gradimo tehnološki naprednu i povezanu Srbiju (FOTO)Prema rečima Malog, poseban zamah saradnje zabeležen je od 2013, da bi 2016. godine ona bila podignuta na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, koje predstavlja okosnicu izuzetno uspešne saradnje.

- Kina je danas jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, mereno kako po obimu robne razmene i vrednosti srpskog izvoza, tako i po vrednosti investicija i zajedničkih projekata. Usponu bilateralnih odnosa značajno su doprineli čelično prijateljstvo dve države i snažna politička podrška na najvišem nivou - predsednika Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga - rekao je on.

Kako je istakao, saradnja Srbije i Kine odvija se intenzivno i u multilateralnim i plurilateralnim forumima saradnje, posebno u okviru kineske inicijative novog puta svile „Pojas i put”, koja je pokrenuta 2013. godine, kao i kroz mehanizam Kina-CIEZ.

Mali ističe i da ove inicijative i forumi otvaraju mogućnost za razvoj ekonomske saradnje u širokom spektru različitih oblasti i dodatno jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

On je naveo i da kineske investicije u Srbiji u prethodnom periodu beleže snažan rast i da od 2010. do kraja trećeg kvartala 2023. one iznose 4,76 milijardi evra.

- U periodu od 2012. kada je udeo kineskih stranih direktnih investicija u Srbiji iznosio svega 0,1 odsto uz ostvaren ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) od 1,3 miliona evra, Kina je za samo deset godina dospela na prvo mesto po SDI u Srbiji, sa uloženih 640,4 miliona evra u 2021 - napisao je Mali.

Kako je dodao, Kina je već 2022. investirala čak 1,4 milijarde evra u Srbiju, što čini trećinu ukupnih SDI u Srbiji te godine.

Prema njegovim rečima, osim što su kineske investicije koncentrisane na automobilsku industriju, energetiku i rudarstvo, metalsko-mašinsku industriju i elektroindustriju i direktno zapošljavaju blizu 30 hiljada ljudi, one su ravnomerno regionalno raspoređene, što značajno doprinosi regionalnom ekonomskom razvoju.

Ukupna vrednost robne razmene

Mali kaže i da je ukupna vrednost robne razmene u periodu od 2012. do 2022. uvećana četiri, pet puta i istovremeno je izvoz iz Srbije u Kinu povećan čak 187,5 puta, odnosno sa 6,4 miliona dolara u 2012. na 1,2 milijarde dolara u 2022. godini.

On je naveo i da su među tri najveća izvoznika iz Srbije u svet već nekoliko godina unazad kineske kompanije Serbia Zijin Copper, Serbia Zijin Mining i HBIS Group Steel.

Istakao je i da će nedavno zaključen Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije sa Kinom, nakon stupanja na snagu, biti dodatni zamajac za unapređenje privredne saradnje, povećanje konkurentnosti srpske privrede, izvoza, proizvodnje i zaposlenosti, ali i uključenje srpskih kompanija u kineske i međunarodne lance snabdevanja, kao i povećanje zajedničkih investicija.

- I ponovno otvaranje direktne avio-linije kompanije Er Srbija s Kinom u 2022. dodatno je pogodovalo unapređenju privredne saradnje, ali i pospešilo turističku razmenu dve države - napisao je potpredsednik Vlade.

Mali je naveo i da je stabilnost postala nova stvarnost u Srbiji, što su potvrdile različite međunarodne institucije, i da investitori, međunarodne finansijske institucije i kreditne agencije ocenjuju Srbiju kao zemlju koja uspešno odgovara na razne izazove iz međunarodnog okruženja.

- Srbija je ostvarila impresivne ekonomske rezultate zahvaljujući adekvatnoj ekonomskoj politici, čime su podržani snažan ekonomski rast, niska inflacija i smanjenje javnog duga. Povećani prihodi, rast zapošljavanja i poboljšanje životnog standarda vidljivi su rezultati ove politike - napisao je Mali.

Dodao je i da je uprkos velikoj neizvesnosti, srpska privreda pokazala značajnu otpornost, koja se ogledala, pre svega, u očuvanoj makroekonomskoj stabilnosti, uz povoljne izglede za ekonomski rast i očuvan status Srbije kao poželjne investicione destinacije.

Mali je napisao da je i Kina uprkos nestabilnom globalnom okruženju, u 2022. ostvarila rast BDP od tri odsto, a premašen je i projektovani rast za 2023. od pet odsto i zabeležen rast BDP od 5,2 odsto.

Prema njegovim rečima, i obim spoljnotrgovinske razmene Kine sa svetom u 2023. godini premašio je 5,8 hiljada milijardi dolara, čime je učvršćena pozicija te zemlje kao najvećeg spoljnotrgovinskog partnera na globalnom nivou već sedmu godinu zaredom, a očekuje se da međunarodno tržišno učešće kineskog izvoza ostane stabilno na nivou od 14 odsto, prenosi Tanjug.

Autor: