AKTUELNO

Kako je istakao Nikodijević, sve radnje biće obavljene u zakonskim rokovima.

Predsednik aktuelnog saziva gradskog parlamenta Nikola Nikodijević sazvao je konstitutivnu sednicu Skupštine Beograda za 9. maj.

- Danas sam poslao pozivno pismo za održavanje konstitutivne sednice Skupštine grada svim novoizabranim odbornicima. Sednica će biti održana u zakonskom roku, 9. maja - rekao je Nikodijević.

Od trenutka kada parlament bude konstituisan, počinje da teče rok od 30 dana za izbor gradonacelnika.

Foto: Tanjug

Nikodijević je pojasnio da se na konstitutivnoj sednici najpre potvrđuju mandati odbornika, bira se predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara gradskog parlamenta. Imenuje se i nova administrativno-mandatna komisija, a u skladu sa novom raspodelom mandata biće izabrana i nova Gradska izborna komisija (GIK), s obzirom da zakon obavezuje da sastav Komisije oslikava sastav parlamenta.

- Sve radnje će biti obavljene u zakonskim rokovima - podvukao je Nikodijević.

Sednicom skupštine do izbora predsednika, predsedava najstariji odbornik, a pomažu mu dva odbornika iz dve najveće odborničke grupe, a Nikodijević dodaje da je to višedecenijska procedura u Skupštini grada.

Po izboru novog predsednika Skupštine, on zakazuje novu sednicu, na kojoj se bira gradonačelnik, koji, kao i njegov zamenik, takođe, mora biti iz redova odbornika.

Gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine, a kandidat za gradonačelnika predstavlja svoj program i tim koji čine zamenik i članovi Gradskog veća, koji ne moraju biti odbornici.

Lokalni izbori u Beogradu održani su 4. marta, a na njima je pobedila lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd", sa osvojenih 64 odbornička mandata.

Lista "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju" imaće 26 odbornika, lista "Aleksandar Šapić - Gradonačelnik" 12, a koalicija SPS i JS osam odborničkih mesta.

Gradska izborna komisija (GIK) dodelila je u sredu, 28. marta, odborničke mandate po redosledu na izbornim listama, počev od prvog kandidata.

Od 24 liste, koliko ih je učestvovalo na izborima, 20 nije prešlo cenzus, a među njima i Demokratska stranka, pa demokrata više neće biti u gradskoj skupštini, u kojoj su u dosadašnjem sazivu imali 16 odbornika.

#Beograd

#Skupština

'