AKTUELNO

Aktuelna bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji opterećena je izazovima i opasnostima, pogodnim za izazivanje incidenata privremenih institucija u Prištini, zaključak je današnje zajedničke sednice skupštinskih odbora za KiM, za odbranu i unutrašnje poslove i za kontrolu službi bezbednosti.

Na zajedničkoj sednici članovi odbora osudili su brutalno nasilje na severu pokrajine protiv srpskog naroda i nezakonito hapšenja Marka Đurića 26. marta.

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun je nakon tročasovne sednice koja je bila zatvorena za javnost novinarima pročitao saopštenje u kojem se kaže i da srpski narod na KiM ne može u punoj meri da ostvari ličnu i imovinsku sigurnost i punu slobodu kretanja i nastanjivanja za šta, kako kaže, punu odgovornost snose privremene institucije i međunarodno prisustvo na KiM.

Navodi se da je na zajedničkoj sednici konstatovano i da će Priština u narednom periodu nastojati da stvori uslove za nastavak angažovanja svojih specijalnih jedinica na severu KiM.

- Sva tri odbora osuđuju brutalno nasilje specijalnih jedinica Prištine protiv srpskog naroda na severu KiM kao i nezakonito haopšenje Marka Đurića - rekao je Drecun.

Kaže da skupštinski odbori insistiraju da se privremene institucije na KiM posvete dijalogu, očuvanju stabilnosti i mira i stvaranju uslova za bezbedan život svih bez obzira na njihovu nacionalnost.

Takođe, navodi, insistiraju da Kfor i Euleks stvore uslove za bezbedan život srpskog naroda i njihovo slobodno kretanja.

Pružamo punu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije u nastojanjima da zaštiti srpski narod i da se obezbedi mir i stabilnost u južnoj srpskoj pokrajini", kaže Drecun.

Zajednička sednica tri skupštinska odbora bila je zatvorena za javnost jer su informacije bile pod oznakom tajnosti.

- Razmatrali smo detaljne informacije koje smo dobili o bezbednosnoj situaciji posle hapšenja Marka Djurića- naveo je Drecun.

Informacije su članovima odbora, dodaje, dostavili MUP, Ministarstvo odbrane, VBA, VOA i BIA.

#Milovan Drecun

#Priština

'