AKTUELNO

Potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, za NOVO JUTRO televizije Pink, rekao je da za Kosovo moramo da nađemo kompromisno rešenje koje će da ukloni uzroke zbog čega je i nastao konflikt.

- Sastanak Putina i SAD u Srbiji zavisi od diplomatskog trenutka i ja sam predložio i jednoj i drugoj strani da bi najbolje mesto za to bila Srbija. Takođe, mnoge države na svetu koriste tu našu poziciju koja je i dalje takva da mi, iako nismo više članovi pokreta nesvrstanih, mnoge države koriste naš prostor da bi vodile dijalog – rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Kako kaže, postoji niz zemalja koje su priznale Kosovo pod nekim raznim okolnostima.

- Ali mi sve to istražujemo. Egipat je na primer, priznao Kosovo, ali je samo portparol ministarstva izašao i rekao da su priznali Kosovo, ali ne postoji ni jedan papir i čak su sada i sa svoj sajta skinuli informaciju da su priznali Kosovo – rekao je Dačić.

Kako kaže, očigledno je da se Turci već duže žale da i razočarani u Kosovo, ali nisu posebno zadovoljni ni BIH ni Albanijom. Prema njegovim rečima, sve ovo što se sada desilo pokazalo je da svako zapravo gleda samo svoje interese.

- Prvi problem je nastao posle ovog suludog napada na Marka Đurića i druge koji su došli na KIM. Pošto sam ja učestvovao u tim pregovorima, dogovor o posetama je više puta bio tema razgovora i tačno postoje procedure. Nije predviđeno da se traže posebna odobrenja i dozvole. Zapravo, veoma je retko i gotovo nikada Srbija nije nekome rekla da ne može da dođe. Ovo što se desilo je sramota za političku scenu uopšte u Evropi, sramota je za EU. Ne znam kako mogu sada da sede za istim stolom. On nije nikakav kriminalac niti prekršio neki zakon, sve je to moglo da se uradi na drugi način. Ovo je jedan nečuveni akt – rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima ključna je bila odlična reakcija predsednika Vučića da se situacija smiri politikom mira i stabilnosti.

Foto: Printscreen

- Albanci sa Kosova možda nemaju dozvolu da rade to što rade, u smislu da su je formalno tražili, ali suštinski nikada nisu doživeli neku osudu. Prvi put je sada Erdogan uradio tako nešto. Kosovo je sada u stvari uradilo samo protiv sebe. Nema mnogo rešenja, prvo je da uđemo u rat i da vojno vratimo Kosovo, ali kada bi se to desilo Vuk Jeremić i njegova ekipa bi prvi pobegli. Oni su živeli u inostranstvu i rušili su Miloševića odande, i baš bih voleo da vidim kako bi se ponašali ljudi da su bili tada na vlasti. Ovi što danas kritikuju bili bi gori od Miloševića. Sve te stranke su nastale na nacionalizmu, one su nagovarale Karadžića da ne zaustavlja rat, onda su promenili priču kada je počelo bombardovanje – rekao je Dačić.

Kako kaže, na Kosovu je u pitanju separatistički pokret koji je višedecenijski.

Druga stvar jeste, kako je rekao, da Albanci sami odluče da se vrate, ali taj ko tako misli treba da potraži pomoć. Prema njegovim rečima treća opcija je da Srbija prizna nezavisnost i četvrta da se postigne neki dogovor.

- Ja sam se odavno izjasnio, da treba da nađemo kompromisno rešenje koje će da ukloni uzroke zbog čega je i nastao konflikt. Mi moramo da imamo odgovornost prema tom pitanju. Ja sam više puta iznosio predloge javno. Njihov predlog je da budu protiv podele. A onaj koji je protiv podele je za prihvatanje nezavisnosti Kosovo. Oni mrze Srbiju zato što mrze Vučića i to nije dobro. Mi treba da čvrsto znamo koji su naši stavovi. Nema govora o priznanju nezavisnosti Kosova, nema govora da će Kosovo dobiti stolicu u UN.

Foto: Printscreen

Kako podseća, sad će godišnjica, pet godina od kada je trebalo da se formira zajednica srpskih opština. - Jasno sam rekao da Srbija nikada ne bi potpisala Briselski  sporazum da ZSO nije bila unutra, i o tome smo razgovarali na više od 40 sastanaka i to je parafirano u to vreme. EU ima obavezu da se primenjuje ono što se propisuje i zato mislim da je njena krivica velika - rekao je Dačić.

On je naglasio da sve stranke u Srbiji moraju da razmisle da li će da vode ka državnom interesu.

- Nama nije interes da zaoštravamo situaciju ma Kosovu. Nama je u interesu da situacija na KIM bude mirna. Oni nema šta da odlučuju, oni treba da sprovode ono što je potpisano. Ali nije tako jednostavno. Život je negde između, moramo da mislimo kako da zaštitimo nacionalne državne interese ali sa druge strane i budućnost Srbije. Kao i sve refleksije koje iz toga proističu, donošenje odluka je veoma teško, ali zato političari i postoje. Mislim da je vreme da ostavimo po strani stranačka prepucavanja i međunarodna zajednica da se izjasni želi li Srbiju kao partnera ili da bude talac - rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da se sve svodi na interese, i naveo da bi i mi trebali da vodimo računa o svojim.-Srbija neće proterivati nikakve ruske diplomate, mi sa njima želimo dobre odnose. Neka nam Evorpa kaže koliko Srbija treba da bude mala da ne bi bila velika, koliko je to po njima dovoljno da mi nismo veliki ili to je naša sudbina. Raspala se Jugoslavija a opet smo najveći - rekao je Dačić.

Foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, mnogi Srbi mnogo više vole Rusiju nego pojedini Rusi.

- Priština je nervozna zato što im ništa ne ide po planu.  EU od nas ne može da traži priznanje Kosova kada pet zemalja nisu priznale Kosovo. Pravno-obavezujući sporazum može da sadrži sve, ali ne može da sadrži nezavisno Kosovo. Ukoliko Srbija to ne želi, a ne želi - rekao je Dačić.

#Ivica Dačić

#Kosovo

#Novo jutro

'