AKTUELNO

Priština tvrdi da će uskoro započeti izradu Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), što je obaveza preuzeta Briselskim sporazumom, potpisanim pre gotovo pet godina.

To je prištinskom Zeriju rečeno iz kabineta kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Zeri podseća da su se trojica političkih lidera, predsednik privremnih kosovskih institucija, Hašim Tači, predsedavajući parlamenta Kadri Veseselji i premijer Ramuš Haradinaj nedavno dogovorili formiranje radne grupe za izradu Statuta ZSO.

Trojica političkih lidera su se o tome dogovorili 26. marta, na dan kada je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen šef vladine kancelarije za KiM Marko Đurić.

Zbog brutalnog hapšenja Đurića na skupu, koji je u Kosovskoj Mitrovici sazvan u okviru unutrašnjeg dijaloga za iznalaženje rešenja pitanja KiM, poslanici Srpske liste su odlučili da uskrate podršku Haradinajevoj vladi, a potom su zajedno sa predstavnici 10 srpskih opština na KiM održali sednicu na kojoj je zaključeno da, ukoliko vlasti Prištine ne formiraju ZSO u roku od tri nedelje, odnosno do 20. aprila, oni će to učiniti sami.

Zeri ističe da izrada nacrta Statuta ZSO još nije ni započeta.

Portal dodaje da iz vlade kažu da će nacrt biti spreman i da će on biti u skladu sa kosovskim ustavom. Ustavni suda u Pristini je, međutim, ranije ocenio da se odrebe Briselskog sporazuma o ZSO kose sa nekim članovima kosovskog ustava.

Kosovski ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, rekao je za današnji Blic da kosovska vlada radi na formiranju ZSO, ali da ne može da predvidi da li će to biti završeno za tri nedelje, odnosno do 20. aprila.

#Albanci

#Laž

#ZSO

'