AKTUELNO

Poseta predsednika Aleksandra Vučića Berlinu i susret sa nemačkom kancelarkom veoma su važni za Srbiju, imajući u vidu da je Nemačka ključna zemlja EU, ocenili su politički analitičari za Novo jutro.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ističe da je Nemačka ključna zemlja EU, napominjući da rešenje između Beograda i Prištine neće moći da se nađe i sprovede bez saglasnosti Berlina, Brisela i Vašingtona.

- Posle Bregzita, Nemačka će zajedno sa Francuskom biti ključna zemlja koja će odlučivati o konsolidaciji EU, ali i o svim značajnim pitanjima koja se odnose na Zapadni Balkan – navela je Joksimović govoreći o poseti predsednika Aleksandra Vučića Berlinu. Ona je istakla da je srpska ekonomija preko 80 odsto vezana za EU i zemlje regiona.

- Suštinski smo mnogo integrisaniji u EU nego što deluje na prvi pogled, a i sama Nemačka je naš značajan ekonomski partner – istakla je Joksimović.

Kako je ukazala, evidentno je da ni jedno rešenje neće moći da se sprovede bez saglasnosti u trouglu Berlin- Brisel –Vašington, koji je ključ rešenja za Beograd i Prištinu.

Politikolog JelenaVukojičić je govoreći o sastanku Vučića i nemačke kancelarke istakla da sada ne treba biti dobar dipolomata, već mađioničar.

- Nemci su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Srbija zaista ima težak, gotovo nemoguć posao. Zajednica srpskih opština jeste prioritet i bilo bi dobro da se to pitanje završi pa da se posle vidi šta i kako dalje. Kada pregovarate sa faktorima koji otvoreno podržavaju drugu stranu, šta tu možete... To je jako teško. Pokušavate da u jednoj nemogućoj situaciji u kojoj vidite da ste praktično doterani do zida i vidite da su velike zapadne sile odlučile da ovo pitanje reše do kraja godine, a vi u toj situaciji pokušavate da izvučete maksimum –istakla je Vukojičić.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić navodi da Srbija ne treba da se isključuje iz međunarodnih odnosa i institucionalnih kanala gde smo za razliku od lažne države Kosovo priznati u punom kapacitetu.

- Dolazi period ključnih konsultacija da se snimi dokle se može ići. Nakon ubistva Olivera Ivanovića i nasilja 25. marta u Mitrovici, problem je sveden na bezbednost- naveo je Janjić i dodao da je Kosovo postalo bezbednosni problem, što brine Beograd i promenilo je pravila igre. - Prirodno je da Srbija pokušava da dobije više od onoga što piše. Sada je borba da se dobije podrška i zemalja koje su priznale Kosovo da utiču na Prištinu da ti zakoni koji se donose što više odgovaraju interesima Srba – naveo je Janjić.

#Aleksandar Vučić

#Berlin

'