AKTUELNO

Demokratska stranka se očigledno ne libi da koristi tragedije ubijenih žena kako bi stekla neki politički poen, izjavila je danas Biljana Popović Ivković, član Predsedništva Srpske napredne stranke.

Ranije danas je Tatjana Manojlović, potpredsednica Foruma žena Demokratske stranke, povodom ubistva u Kosjeriću, izjavila da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović "mora da podnese ostavku zbog 20 žena koje su ubijene samo u ovoj godini".

Biljana Popović Ivković je, tim povodom, u pisanoj izjavi istakla da je sramotno kada lekcije drže oni koji, dok su bili na vlasti, nijednim postupkom nisu pokazali želju da reše problem porodičnog nasilja, koji je tada bio sveprisutan i besomučno zataškavan.

- Ne treba ni da ih podsećam da je kao trajno obeležje njihove vlasti ostalo odsustvo svake volje da se uopšte bave problemom nasilja u porodici - navela je ona i dodala:

- Nažalost, posledica toga su desetine ubijenih žena koje su možda mogle biti spasene da je država, za vreme njihove vladavine, makar pokušala da nešto uradi, a ne da uporno zataškava ovaj društveni problem tretirajući ga kao privatnu stvar -

Prema njenim rečima, otuda ne vredi ni polemisati da li su demokrate dok su bile na vlasti brojne porodične tragedije mogle da spreče, jer naprosto nisu ni pokušale.

- Za razliku do predstavnika Demokratske stranke, koji se i danas, kao i tada, jedino bave političarenjem, aktuelna vlast predvođena SNS je poslednjih godina donela niz mera kako bi rešavanje ovog društvenog problema pomerilo sa mrtve tačke. Upravo je ministar Stefanović na početku svog mandata kao jedan od prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova postavio borbu protiv nasilja u porodici i ubrzo naložio formiranje posebnog odeljenja u Upravi kriminalističke policije koje se bavi isključivo porodičnim nasiljem -ukazala je Popović Ivković.

Prema njenim rečima, Ministarstvo unutrašnjih poslova je u saradnji sa drugim nadležnim institucijama, donelo i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je osnažio žrtve da prijave nasilnike - da žrtve ne ćute kao u vreme vlasti Demokratske stranke, kada nisu imale poverenje da će nadležni rešiti njihov problem, pokazuju i podaci da je za 11 meseci primene Zakon o sprečavanju nasilja u porodici izrečeno skoro 23.000 hitnih mera udaljenja nasilnika iz stana i zabrane da kontaktira žrtvu.

Ministar Stefanović je takođe formirao i Radnu grupu za borbu protiv nasilja u porodici u MUP-u, koju čine pripadnici Direkcije policije i predstavnici nevladinih organizacija, koji se redovno sastaju, kako bi se došlo do rešenja ovog društvenog problema.

- Za razliku od demokrata, mi smo konkretnim potezima pokazali da nam je stalo da zaštitimo sve žrtve porodičnog nasil?a, ali ne rečima, već konkretnim delima - istakla je Biljana Popović Ivković.

#Biljana Popović Ivković

#Demokratska stranka

'