AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se kandiduje za člana Predsedništva BiH da bi u Sarajevu ojačao poziciju RS.

- Idem u Sarajevo da ojačam snagu Republike Srpske i u mojim stavovima neće biti nikakvih kalkulacija. Sve što budem radio biće rukovođeno interesima RS i srpskog naroda. Odlazak u Sarajevo ne znači nikakvu promenu moje politike - rekao je Dodik.

Podsetivši da u ustavu BiH piše da je ona sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, Dodik kaže da Bosna koja se pokušava nadrediti Banjaluci nikada neće uspeti, te da će se sve vreme boriti protiv toga.

- Međunarodni faktor skrnavi način odlučivanja, na to će morati da zaborave. Razume se, ne dovodim u pitanje saradnju s vladama, državama i ambasadorima, ali u novom filmu neće gledati da će da odlučuju u ime bilo koga - rekao je Dodik.

On smatra da za BiH nema važnijeg pitanja nego da se "oslobodi protektorata" i dodaje da su svi predlozi i radnje Kancelarije visokog predstavnika bile uperene protiv srpskog nacionalnog interesa u BiH.

Dodik kaže i da bi najbolji odnos Sarajeva i Banjaluke bio da se raziđu i da svako ima svoju državu.

- No, moramo da se patimo i patićemo se, naravno, jer mir nema cenu. Trpljenje šikaniranja Srba u BiH može da se opravda samo očuvanjem mira. Svaka destablizacija napravljena od strane Sarajeva stvorila bi uslove da RS može da razmišlja o svom statusu - rekao je on.

Na konstataciju da je njegova poruka o jedinstvu Srbije i RS ustalasala situaciju i da je usledio odgovor da je arhitektura granica na Balkanu završena, Dodik kaže da treba afirmisati princip prava naroda na samoopredeljenje, a da granice nisu bogom dane.

- Oni otmu Kosovo od Srbije, nas usmere u neuspešnu BiH i onda pričaju kako nema promene granice. Naravno, to treba prepustti istoriji i vremenu, u ovom trenutku deluje da nema promene. I ne tražim da se granice nasilno menjaju već kroz dogovor između naroda. I konstelacija odnosa će se menjati, svet nije isti kao pre deset godina, videćemo šta će biti za narednih deset - poručio je Dodik.

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

'