AKTUELNO

Đurić za Zeri rekao da Srbi i Albanci na KIM treba da se slože

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je za prištinski Zeri da su u protekloj godini Srbi i Albanci jedni druge doživljavali pre svega kao deo problema, umesto kao deo rešenja i da to u budućnosti mora da se promeni.

- Nadam se da će sledeće godine obični ljudi živeti bolje jedni sa drugima i nadam se da će i političari biti mudriji kako bi shvatili da zajednički život nije samo deo problema, već da je deo rešenja - rekao je Đurić.

On je precizirao da to znači da su Albanci za Srbe deo rešenja, a ne samo deo problema. Prema njegovim rečima, Srbi i Albanci treba da se slože o miru i o neophodnosti saradnje kako bi izgradili snažne institucije za vladavinu prava i ekonomski prosperitet, što je preduslov za sprečavanje talasa mladih koji odlaze sa KiM, kako iz srpskih, tako i iz albanskih sredina. - Naši stavovi u vezi sa statusom KiM su vidljivo drugačiji od prištinskih i ne postoji verovatnoća da će se to promeniti u budućnosti.

Mislim da ovo ne treba da nas sprečava da gradimo dobre odnose jedni sa drugima i da nađemo najbolje zajedničke interese, kojih ima mnogo i da učimo iz grešaka iz prošlosti", objasnio je Djurić. Tako se, kako je podsetio, i pitanje ZSO umesto da postane most spajanja Albanaca i Srba, pretvorilo u objekat sporenja, iako je jedini cilj ZSO da unapredi kolektivna politička prava Srba.

Autor: D. Jovanović

'