AKTUELNO

Prof.dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost i politički analitičar Aleksandar Pavić, za Novo jutro televizije Pink, složili su se da je susret Trampa i Kima istorijski susret, ali da će se rezultati tog susreta tek videti.

- Već je napravljen jedan presedan, i to je već uspeh sam po sebi, a to je da se prvi put jedan važeći američki predsednik sastao sa jednim severnokorejskim liderom. To je stvar koja je bez presedana. Tramp je već napravio jedan manevar pre ovoga. Zanimljiva je ova cela priča, i treba da znamo jednu stvar, Rodmen je javno podržao Trampa mnogo pre izbora. Tako da Tramp pokazuje još jednom da nije standardni klasični političar - rekao je Pavić.

Kako je rekao, prof.dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost, ovo jeste istorijski susret, ali da li će on doneti istorijski važne rezultate to ćemo tek da vidimo. - Ono što mi ne izgleda preterano realno jeste optimizan američke strane da će se stvari desiti na brz i za njih povoljan način. Oni smatraju da će Severna Koreja pristati na denukleranizaciju Severne Koreje, a ne Korejskog poluostrva što je po prirodi stvari nerealno jer se postavlja pitanje šta na taj način dobija Kim, Kina, a šta dobija Rusija i ostali igrači na koje je Kim apsolutno upućen. To mora biti jedna kooordinisana akcija -rekao je Kajtez.

Kako je rekao, Kina je tu apsolutno igrač boroj jedan što se tiče Severne Koreje.- Kina ne čini ništa što što bi išlo nasuprot interesa Rusije, s tim što oni kao veliki svetski igrač imaju svoje interese. Kina može da iskoristi poziciju Severne Koreje da učvrsti pregovaračke pozicije sa SAD - rekao je Kajtez, i dodao:

- U narednom periodu osnovna bitka koja će se igrati jeste bitka u Kineskom moru, između dva džina koji se zovu SAD i Kina, što u trgovini, ekonomski i vojno.

Kako je rekao, Severna Koreja treba da se posmatra kao deo tog ili problema ili kao deo rešenja.

- Kim je već javno preko medija pozvao Trampa u posetu Pjongjangu u julu mesecu.On javno izražava neki optimizam. Ova cela priča oko nuklearnog programa u Severnoj Koreji nije od juče. Imali smo tzv. šestostrane pregovore koji su bili ozbiljni. Ali je bilo onih koji su kvarili i sabotirali stvari. Čak i sada je bilo situacija da se stvar sabotira. To je jedna dugačka igra sa faulovima sa obe strane, ali može da se desi da je Kim video kako je Kina uspela da zadrži jednopartijski sistem a da je prosperirala, pa da u tome vidi neki model - rekao je Pavić.

#Donald Tramp

#Kim Džong Un

#Novo jutro

'