AKTUELNO

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, rekao je za televiziju Pink rekao je da Priština ima usaglašenu strategiju, i da tu nema nekih posebnih razmimoilaženja, kao i da je očigledan pokušaj da se Beograd natera da prihvati ono što oni žele.

Danas se očekuje nastavak nove runde razgovora u Briselu, a iz EU najavljuju da će oni nastaviti rad na sveobuhvatnoj normalizaciji, razmotriti postojeće sporazume i razgovarati o novim koracima u pogledu intenzivnog perioda koji predstoji.

- Pregovori se tako odvijaju da Priština očekuje da Beograd pristane na ono što oni traže. Beograd je tokom procesa bio racionalan i to je kod njih pothranjivalo veru da se spremamo za tiho popuštanje, međutim Beograd neće pristati na kapitulaciju nego na kompromis. Stigli smo do tačke da sada zapad mora da se umeša. Da li se ovde radi o tome da Priština shvata da će zapad prihvatiti kompriomis ili su i dalje uvereni da imaju podršku. Videćemo - rekao je Anđelković, politički analitičar.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, rekao je da  Priština ima usaglašenu strategiju, i tu nema nekih posebnih razmimoilaženja. - Očigledan je pokušaj da se Beograd natera da prihvati ono što oni žele. Izjave koje stižu od njihovih političara nisu ohrabljujuće. U ovom trenutku to jeste energetika. Oni će nastojati da izbegnu ono što je za nas ključna stvar, a to je ZSO - rekao je Drecun.

Kako je rekao, do sada su non stop postavljali nekakve prepreke, a sada kao hoće pravno-obavezujuće rešenje, pa onda ZSO, pitanje je kako kaže, mogu li se prevazići te prepreke. - To je crvena linija za koju smo mi rekli da je nećemo preći. Čini mi se da je mnogo rigidniji stav zemalja koje su prihvatile Kosovo nego SAD. Oni, čini mi se, očekuju da se Prština i Beograd dogovore. Ali ne mogu da definišem kakvo rešenje očekuju. Sve je neizvesno, videćemo, rizik je i za EU da saziva sastanak a da nema napretka - rekao je Drecun.

Anđelković je dodao da je Brisel odavno trebalo da reaguje, i da je apsolutno ne shvatljivo da se ćuti na realizaciju paketa ustupaka koje je dala jedna strana.

Foto: TvPink Printscreen

-  Albanci su bili pod veoma slabim pritiskom i često pro forme. Zapad ne koristi mehanizme koje može, oni se ponašaju kao razmaženo dete. Ono je smišljeni plan da se proces pregovora vodi uporedo sa procesom evrointegracija za Srbiju. Svih sedam, osam tačaka Briselskog sporazuma odjednom uslovljavaju novim ustupcima Beograda. Tako nigde nećemo stići. To je već jasno i Berlinu i onima koji podržavaju Albance. Međutim, u nekim krugovima sazreva ideja da je potrebano naći određene compromise - rekao je Anđelković.

Drecun je objasnio da, nije baš da Brisel nije reagovao, ali kako kaže, bolje da nisu.- Direktno su odgovorni što nije implementiran dogovor oko ZSO. Oni nisu reagovali uverljivo, kao da se sve to guralo u stranu, a da bi Beograd stalno bio pritiskan. Oni hoće da menjaju sporazum u delu koji njima odgovara. I ZSO je ostavljena po strani da se ne realizuje, da bi oni sada uslovljavali da ukoliko želimo u EU i formiranje ZSO moramo da prihvatimo određene ustupke. Umesto da realizuju ono što je dogovoreno oni sada urušavaju čitav proces normalizacije odnosa.  EU mora to da realizuje i definišite snažan mehanizam kako će da realizuju ZSO. Ne možete od nas da očekujete ništa drugo nego da se formira ZSO - rekao je Drecun.

Foto: TvPink Printscreen

On je rekao da ljudi na zapadu često ne mogu da razumeju zašto je nama toliko bitna ta neka zemlja sa nekakvim svetinjama.- Jevreji to razumeju. Identitet je često povezan sa istorijom. Kada se nama otima Gračanica, Dečani , Pećka patrijaršija, nama se uistinu potkopava identitet. Za sada nije bilo dobre volje da se nađe kompromisno rešenje. Jevreji to razumeju, oni su se sa takvim problemima vekovima suočavali. Za nas je vrlo bitno da nemamo jevrejski lobi protiv sebe, a da ga makar delom imamo uz sebe - rekao je Drecun.

Kako je rekao, KiM je otadžbina svakog Srbina, temelj našeg identiteta i kako kaže, mi ćemo ga braniti.- Mora da kažem da je sa druge strane demografska situacija takva da tamo većinom žive Albanci. Zaštita naših kulturnih verskih objekata ne može da se odvija na drugi način već jednim mirnim političkim rešenjem - rekao je Drecun.

#Brisel

#Kosovo i Metohija

#Milovan Drecun

'