AKTUELNO

Što bude jasnija situacija da takozvano Kosovo nema nikakvu perspektivu, to će Priština biti spremnija na razgovore, kaže predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

Ramuš Haradinaj izjavio je da su identifikovane nove moguće mere protiv Srbije, ali da će ih uvesti samo ako Srbija nastavi pritisak i agresivne postupke prema KiM.

Haradinaj je rekao i da nije dobro što pojedini pripadnici OVK, među kojima se nalaze i neki od njegovih bliskih saboraca, dobijaju poziv za saslušanje iz Haga.

Milovan Drecun predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju kaže da ne vidi u čemu se sastoji ta agresija Srbije, koju Haradinaj ističe, i kaže da jedinu stvar koju Srbija radi je pokušaj da sačuva mir i teritorijalni integritet.

- Srbija teži tome da postigne jedno kompromisno rešenje i ako je to neka agresija prema Kosovu, onda ćemo nastaviti sa takvim ponašanjem. To što smeta Haradinaju je situacija gde se vidi da ta tvorevina nema nikakvu perspektivu. Vidimo da mnoge države povlače priznanje, ogroman je kriminal, nezaposlenost i loše se živi. Sada je sva pažnja okrenuta traženjem krivca - kaže Drecun dodajući da će na međunarodnom planu Srbija da osporava Kosovo kao državu, sem na onaj način gde je dogovoreno da se Kosovo naglašava sa zvezdicom ili u okviru Rezolucije 1244.

Kako Drecun ističe, što bude jasnija situacija da Kosovo nema perspektivu i da ne može kao samoproglašeno da opstane, pre će se, kako kaže, stići do kompromisnog rešenja.

- Ovo što Haradinaj radi sa zavođenjem taksi, do sada je najsnažniji, ali poslednji pokušaj da natera Srbiju da prizna nezavisnot. Oni više nemaju ni jedan aresnal za ovakav napad, jedino ukoliko posegnu za nasiljem, ali to je za njih dosta politički rizično i ne verujem da će do toga doći - objašnjava Drecun.

U medijima se provukla i izjava Haradinaja gde kaže da očekuje da će akutelana vlast u Srbiji da padne za mesec dana, nakon uspotavljanja kaznenih mera. Drecun naglašava da se tih mesec dana nisu završili, ali kako kaže, zapaža koincidenciju da su se u Srbiji održali izvesni protesti protiv vlasti.

- Pokreće se talas nekakvih protesta koji treba iznutra politički da destabilizuju vlast i oslabe i njenu pažnju i kapacitet da se bori za opstanak njene borbe za opstanak Srba na KiM - podvlači Drecun.

#Beograd

#Kosovo i Metohija

#Milovan Drecun

#Priština

#TvPink

'