AKTUELNO

Pitanje je da li je moguće napraviti antiterorističku koaliciju na globalnom planu pre nego što se dogodi neki još veći napad.

U Evropi živi najmanje 30 miliona muslimana i bezbednosne službe će morati da preventivno deluju i pojačaju pritisak na sumnjive grupe u enklavama u kojima postoje sumnje da su skriveni "spavači", a da ne naruše ljudska prava i nepravedno optuže jednu veliku etničku grupu - ocenili su gosti emisije "Pravac" voditelja Aleksandra Vasića.

Ekspert za terorizam Milan Pašanski smatra da teroristički napadi, po izboru meta, nisu na prvi pogled povezani, ali akti Islamsake države uvek imaju političku poruku.

Foto: Printscreen Youtube

Prema njegovim rečima, sada su se iskristalisale mete i načini izvršenja terorističkih napada teškim vozilima - kamionima, koji se lako pronalaze na mestu izvršenja. Pašanski podseća da je nabavka oružja i eksploziva prilično rizična i lake je otkrivaju bezbednosne službe. Cilj su sada nedužni građani koji su se našli "u pogrešno vreme na pogrešnom mestu", ali simbolične mete kao što je bio ruski ambasador.

- Napadi su na slučajne, nasumične žrtve, ali nisu nasumični već planirani - ističe Pašanski i dodaje da je pred bezbednosnim sistemima zemalja EU ozbiljna prekretnica u borbi protiv terorista.

On je upozorio da u narednom periodu može biti ugrožena bezbednost i Balkana, jer teroristi mogu tranzitirati ovim prostorom, potražiti skrovište u BiH ili na Kosmetu, gde će čekati priliku za sledeće napade u EU, koja je i najugroženija. Pašanski je dodao da srpski kontraobaveštajni sistem dobro radi svoj posao i prati dešavanja u toj oblasti.

- Sumnjam da je moguće napraviti veliku antiterorističku koalicija na globalnom planu, jer smo do sada videli da osuda trorističkih činova traje "do tri dana" i da postoji različiti tretman žrtava. Plašim se mogućnosti da se dogodi dizanje u vazduh neke nuklearne elektrane koje nisu neosvojive tvrđave. Ako se to dogodi, to bi imalo kataklizmičke posledice ravne eksploziji atomske bombe, a to se može dogoditi u bilo kojoj zemlji, čak i u našem okruženju. Tek takav jedan događaj može ujediniti velike sile u borbi protiv ove planetarne opasnosti - upozorio je Pašanski.

Spoljnopolitički komentator Momčilo Pantelić  ukazuje da tri napada koja su se dogodila u istom danu mogu biti svojevrsni odgovor Islamske države na poraz u Alepu. Prema njegovim rečima, koincidencija da su ta tri napada izvršena u Nemačkoj, Turskoj i Švajcarskoj sugeriše na mogućnost da su bili koordinisani iz istog centra, posebno ako se ima u vidu da su ciljevi Berlin i Ankara kao dva najupadljivija faktora migrantskog pitanja.

Foto: Printscreen Youtube

- Ako na kraju ipak neki azilant bude odgovoran za napad u Berlinu, to će pokazati koliko je otvorena politika Angele Merkel humanitarno, bezbednosno i politički rizična, ali i da EU nema odgovora na problem migranata. Pred Evropskom unijom se postavlja pitanje kako se postaviti prema talasu izbeglica, odnosima sa Turskom i sa Rusijom - rekao je Pantelić.

Foto: Printscreen Youtube

Jovan Kovačić iz Ist-vest bridž- a ukazuje na to da se ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj desilo baš u tenutku kada je počelo približavanje Turske i Rusije i kada su se lideri dve zemlje, na iznenađenje svih, dogovorili oko evakuacije u Alepu. To možemo tumačiti kao svojevrsni "napad" na njihovo približvanje, ali i upozorenje Rusiji, smatra Kovačić i dodaje da je cilj svakako bio da se destabilizuje Turska i odnosi sa Moskvom.

- Iako postoje nagoveštaji da je atentator Gulenov čovek, trebalo bi sačekati rusku istragu jer Ankara može too sada da koristi za svoje interese - kaže Kovačić.

S. P.

#Emisija Pravac

#Terorizam

'