AKTUELNO

Poslednjih dana svedoci smo sve učestačlijih terorističkih napada u zemljama Evropske unije. Postavlja se pitanje da li su teroristi krenuli u novu ofanzivu po Evropi?

Prof. dr Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti izjavio je za Televiziju Pink da je evidentno da su se teroristički napadi u poslednje vreme promenili i da se oni danas vrše priručnim sredstvima.

- Danas svako zna da vozi automobil. U zadnjih 13 meseci bilo je osam napada automobilom i postavlja se veliki izazov pred bezbednosne službe - podsetio je Dragišić.

Foto: TV Pink

Prof. dr Milan Pašanski, predsednik Foruma za terorizam i tranziciju bezbednosti rekao je da se o savremenom terorizmu zna sve, da postoje brojna istraživanja i disertacije na ovu temu, ali da se ne zna samo jedna činjenica - mesto i vreme napada.

Meta su uvek nedužni građani, to je već postao trend. Postoji mantra koju kao papagaji izgovaraju lideri širom sveta: "neka nas ubijaju, a mi nećemo dozvoliti da terorizam utiče na našu svakodnevnicu". Smatram da je to dimna zavesa i skidanje odgovornosti sa tih lidera. Evropska unija i njeni lideri nikad nisu izveli računicu da li im se isplati da stanu pod antiteroristički barjak. EU ima najmanje 25 miliona muslimana u srcu Evrope, dok Amerika to nema. Možda bi trebalo menjati lidere u EU, jer dozvoljavaju da obični građani ginu - rekao je Pašanski, zaključujući da oni nisu u stanju da promene politiku koja provocira teroriste.

Foto: TV Pink

Dragišić je istakao da teroristi imaju plan stvaranja novog kalifata, koja bi obuhvatila i Španiju, te da je i Balkan viđen kao deo tog kalifata.

- Španija je najbliža severnoj Africi, gde je i baza terorizma, a na jesen je najavljen referendum za otcepljenje Katalonije. Sve ovo izazvalo je teroriste da odrede Španiju kao metu - rekao je Dragišić.

Terorizam je, kako je istakao, politički fenomen, sa tendencijom da utiče, kako sama reč kaže, na političke prilike u zemljama EU.

Pašanski je istakao, složivši se sa ovom konstatacijom, da će mete ostati iste, a da će se napadi nastaviti jer mogu izazvati velike promene u politici napadnute države.

#EU

#Terorizam

#Zoran Dragišić

'