AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prisustvovao obeležavanju početka radova na obilaznici oko Beograda, od mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj Potoka, u dužini od 19,5 kilometara.

Nakon obilaska početka radova obilaznice oko Beograda Vučić rekao je da je ovo važna stvar za našu zemlju, kao i da planira, tokom predstojeće posete Kini, da sa kineskim vlastima potpiše ugovor o izgradnji deonice autoputa Preljina-Požega.

- Značajan je svaki izgrađeni kilometar. Obilaznica će značiti mnogo za Srbiju, Beograd, podavalaska sela. Mi time dobijamo važnu bitku. Ja strašno poštujem ljude koji na vreme obave posao. Tih 19,5 kilometara su od izuzetnog značaja za nas, time izbegavamo gužve i mislim da dobijamo trku sa Rumunijom i Bugarskom za preuzimanje putnika koji idu bilo za Tursku, bilo za Grčku, najveći deo robnog transporta ići će preko naše zemlje - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug

On je rekao da će u septembru, na poziv kineskog predsednika Si Đinpinga, boraviti u Kini, i da će zamoliti da se potpiše ugovor za važnu deonicu autoputa.

Preneo je da je dobio i pismo kineskog premijera Li Kećijanga u kojem se naglašava odlična saradnja dve zemlje.

Prema njegovim rečima kineske kompanije odlično rade svoj posao, i pre rokova završavaju posao, što je od izuzetnog značaja ako želimo da pobedimo u trci za tranzitnim putnicima i prevoznicima robe.

Vučić je preneo da mu se Kećiang u pismu zahvaljuje na unapređenju bilateralnih odnosa.

Pismo je predsedniku Srbije uručio ambasador Kine u Srbiji Li Mančang koji je rekao da je postao "najsrećniji i najvredniji kurir između dve države".

Foto: Tanjug

- Postao sam najsrećniji i najvredniji kurir između dva vlade, dva predsednika. Uručio sam pismo predsedniku Vučiću od kineskog premijera Li Kećiang koji se zahvalio predsedniku Srbije što daje snagu unapređenju bilateralnih odnosa - rekao je Li.

Li očekuje da će kineska kompanija posao uraditi po dogovoru i u roku.

SRBIJA ŽELI DOBRE ODNOSE SA CRNOM GOROM

Na pitanje novinara da li je saglasan sa ocenom patrijaraha Irineja o stanju i položaju srpskog naroda i crkve u Crnoj Gori, predsednik je rekao da ne može da komentariše ono što izgovara patrijarh, ali da pozicija srpskog naroda svakako nije idealna.

Vučić je izjavio da Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom i bolji položaj srpskog naroda u Crnoj Gori.

- Nadam se da ćemo uskoro imati prilike da o tome razgovaramo i sa legitimnim predstavnicima Srba u Crnoj Gori i da ćemo imati priliku da o svim bilateralnim stavrima razgovaramo sa legitimnim i legalnim predstavnicima Crne Gore - rekao je Vučić.

Ponovio je da Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom.

- Da li smo uvek zbog svega srećni - nismo i o tome govorimo, a pretpostavljam da nisu ni ovi uvek sreći sa onim što mi izgovaramo i činimo. A, da li je pozicija srpskog naroda idelana - ko god bi to rekao, a da pripada našem rodu, čini mi se da ne bi govorio istinu - rekao je Vučić.

ENGLESKA ŽELI DA SRBIJA PRIZNA NEZAVISNOST KOSOVA

Predsednik Srbije odgovarajući na pitanja novinara o stavu Engleske prema Kosovu istakao da Engleska nije protiv rešenja za Kosovo i Metohiju, već da žele da Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije u punom kapacitetu, što, kako je naglasio nije nikakvo kompromisno rešenje.

- Oni, iako ne bi to definisali na takav način, žele da Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije. Iz njihovog ugla to je za njih rešenje i to da Srbija ne dobije ništa. To za nas nije kompromisno rešenje, a Srbija je za kompromis - naglasio je Vučić.

Rekao je da nije siguran da oni nisu jedini koji tako nešto traže, ali nedvomisleno govore što je njihova pozicija od 2008.

- To je bio njihov stav i od ranije, ali su se pravili Englezi do 2008, kada su konačno priznali svoj stav. Oni se nadaju da Srbija prizna Kosovo u punom kapacitetu. Ne moram da govorim koliko je to realno - objasnio je Vučić.

NAJLAKŠE JE KRITIKOVATI SVAKI PREDLOG ZA REŠENJE KOSOVSKOG PITANJA

Vučić je rekao da je najlakše kritikovati svaki predlog rešenja za KiM i dodaje da u Srbiji niko nije ni za kakvo rešenje.

- U Srbiji niko nikada nije ni za kakvo rešenje. Svi znaju da su protiv svega, ali niko ne zna zasto je to. Kada ih pitate koje je to rešenje - ne znaju i nemaju šta da kažu - rekao je Vučić.

Dodaje da on zna sta traži, šta bi mogao da ponudi narodu, ali da sve to teško ide, da nije siguran i nije optimista da će uspeti, jer o tome mora da se postigne dogovor sa drugom stranom i svim međunarodnim faktorima - SAD, EU, Rusija, Kina.

- Najlakše je govoriti protiv i kritikovati sve - primetio je Vucić.

On je, u tom kontekstu, zapitao opoziciju da li će da pozove sve građane Srbije da glasaju za SNS kao sto su rekli kada je kao premijer obećao da će plate u Srbiji za nekoliko godina biti 500 evra.

- Kada sam postao premijer i govorio o prosecnoj platio od 500 evra u Srbiji, oni su rekli kada se to desi da će pozvati sve ljude u Srbiji da glasaju za SNS - dodao je predsednik i istakao da je ponosan na činjenicu što će u vreme njegovog mandata biti izgrađeno više autoputeva nego za vreme Josipa Broza Tita i njegovih naslednika.

Foto: Tanjug

NEMA NIKAKVE PRELAZNE VLADE

Na želje Saveza za Srbiju o formiranju nekakve prelazne vlade, predsednik Srbije Vučić kaže da u Srbiji neće biti nikakve prelazne vlade, kao što to oni zamišljaju, jer se vlade formiraju samo na osnovu poverenja građana i pobede na izborima.

- Nema nigde da prelaziš dok ne pobediš na izborima. Nema prelazne vlade, to kod mene ne funkcioniše. Moras da dobiješ poverenje naroda. To što ćes na ulici da vičeš, viči koliko hoćes - rekao je Vučić.

On je dodao da su takve prevare smislile strane službe, ali da će opozicija prvo morati da pobedi na izborima.

Kako kaže, opoziciju "čeka na izborima u Majdanpeku", ali mu se čini da će da pobegnu sa megdana, jer se plaše da bi zajedno doživeli katastrofu.

Foto: Tanjug

NEMA SULJO ZA TEBE FOTELJE

Nema Suljo za tebe fotelje, istakao je predsednik Aleksandar Vučić komentarišući, na pitanje novinara, izjavu Sulejmana Ugljanina da Bošnjacima Vučić nije predsednik.

- Nema Suljo za tebe fotelje, džaba ti sve - rekao je Vučić i dodao:

A ja sam predsednik i Srbima, i Bošnjacima i Mađarima i više sam škola i obdaništa, stadiona i puteva nego što je Ugljanin uspeo da obiđe".

I nema fotelja ni za koga, ima samo mesto za one koji su spremni da rade, zaključio je.

PROSEČNA PLATA DO KRAJA GODINE BLIZU 500 EVRA

Kada je u pitanju povećanje plata Vučić je izjavio da je, zbog te pametne politike, prosečna plata u Srbiji u maju bila 426 evra i da se očekuje da će pre kraja godine biti nešto ispod 500 evra, tačnije 470 evra, što je ubedljivo više nego u svim državama u regionu, osim Crne Gore, čijem proseku se približavamo.

- Za razliku od Crne Gore, koja ima nešto veći prosek plate, ali i nezaposlenost iznad 20 odsto, Srbija ima 12 dosto nezaposlenih.

BOLNIH REFORMI VIŠE NEĆE BITI

Predsednik Srbije poručio je da bolnih reformi kakve su bile 2014, 2015. i 2016. godine više neće biti i zahvalio se MMF-u na podršci u njihovom sprovođenju.

- Onako bolnih reformi kakve smo imali 2014, 2015. i 2016. godine više nećemo imati. Da li je sve lako? Pa, nije sve lako. Ovi sad misle da je sve lako pošto su Srbiju uništili, pa je neko popravio, pa bi zato da se dočepaju ponovo bogatstva i da mogu da kradu, ali nije sve lako - rekao je Vučić.

Dodao je da je trenutno najveći izazovi za Srbiju pitanje Kosova, da će i u narednom periodu biti delimično teških stavri na kojima je potrebno raditi, ali, kaže, ništa onako teško kao što je bilo 2014. i 2015. godine.

Vučić je na obeležavanju početka radova na obilaznici oko Beograda, podsetio i na nedavno objavljeni izveštaj Evropske agnencije za Statistiku (EUROSTAT) u kome se navode podaci o stanju u ekonomiji zemalja članica Evropske unije, kao i zemalja kandidata.

- Stvari kao što vidite idu mnogo bolje i to je samo dokaz dodatne stabilizacije i sigurnog puta Srbije - istakao je predsednik i rekao da je angažman MMF-a u proteklom periodu bio značajan za Srbiju.

- Hvala MMF-u na tom angažmanu, sasvim je dovoljan, i njihove pare nam nisu potrebne - rekao je Vučić.

ŽEŽELJEV MOST U NOVOM SADU DO POLOVINE AVGUSTA

Do polovine avgusta Žeželjev most u Novom Sadu biće pušten u punom kapacitetu, jer su i drumske saobraćajnice završene, najavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanja novinara. Vučić je rekao da će svečanom otvaranju prisustvovati i evropski komesar Johanes Han. - Završili smo sve. Vidite kako sve može lepo da funkcioniše kad ljudi rade koordinisano, ozbiljno i odgovorno. Na otvaranje će doći i Han, i EU je značajnim sredstvima pomogla i hvala im na tome - rekao je Vučić.

NE POKLANJAMO VEĆ PRODAJEMO ORUŽJE

Srbija ne poklanja, već prodaje oružje, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i istakao da je ponosan na rezultate naše namenske industrije.

On je istakao da Srbija ima državnu firmu, Jugoimport SDPR, koja treba profitabilno da radi i koja prodaje oružje.

- Naš posao je da zarađujemo što je moguće više. Oborili smo rekorde prošle godine i verujem da ćemo ove prodati još više oružja - naglasio je on na molbu novinara da prokomentariše izjavu kosovskog ministra Bedžeta Pacolija da Srbija poklanja oružje u "zamenu" za povlačenja priznanja Kosova i dodao:

- Nastavićemo da zaruđujemo novac za Srbiju sve u skladu sa zakonima ove zemlje i u skladu sa međunarodnim zakonima!

Vučić je naglasio da Srbija nema čega da se stidi kad je reč o prodaji oružja.

- Mi ne poklanjamo oružje. Mi prodajemo i ja se time hvalim. Posebno ću da držim otvorene sednice za narod i iznosim rezultate. Mi i puteve finansiramo iz toga što zarađujemo - rekao je on dodajući da prodajemo i zarađujemo.

Istakao je da ne zna šta je smisao pomenutih optužbi sa Kosova.

- To što hoće da kažu da nemaju oružje, da treba neko da ih štiti ili im smeta što sve manje zemalja priznaje nezavisnost, ili im treba veća podrška Sulejmana Ugljanina, koji je pronašao 147 država koje su priznale Kosovo. Gde nađe tih 147, a ne zna da nađe ni 47 - objasnio je Vučić.

Rekao je da nije razumeo ništa iz optužbe, najavivši da će Srbija da prodaje još više, gde god je to dozvoljeno.

- Kažu „videli smo srpsku pušku tu i tamo“, a ja sam video američke puške svuda. Oni prodaju gde god sve stignu. Mi prodajemo u skladu sa međunarodnim pravom i nastavićemo time da zarađujemo novac - zaključio je Vučić.

Najavio je da će, tokom posete Kini, sa kineskim kolegom Si Đinpingom razgovarati o vojno-tehničkoj saradnji, te ukazao da je sada u toj zemlji ministar odbrane Aleksandar Vulin kako bi napravio dobar uvod za njegovu posetu.

JEDINI CILJ PRIŠTINE JE ZAUZIMANJE SEVERA KOSOVA I METOHIJE

Kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu Vučić je konstatovao da je jedini cilj Prištine da zauzme sever Kosova, da ih formiranje ZSO ne zanima, te da rok za ZSO ističe 4. avgusta, ali da je jasno, kao što je to rekao i ranije, da od toga neće biti ništa.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanja novinara.

Na pitanje šta se dešava sa formiranjem ZSO, s obzirom na to da je i EU rekla da se to mora uraditi, odgovorio je - "Ništa".

- Ništa kao i obično. Rok ističe 4. avgusta. Sećate se šta sam vam rekao, da od toga neće biti ništa - dodao je predsednik Srbije.

- Oni imaju samo jedan cilj, a to je kako da zauzmu sever Kosova - rekao je Vučić.

POČELI RADOVI NA OBILAZNICI

Na obilaznici oko Beograda danas su kineski i azerbejdžanski izvođači, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, započeli radove na izgradnji nedostajuće leve trake autoputa od mosta na Savi kod Ostružnice do tunela Straževica i obe trake do Bubanj Potoka.

Reč je o deonici ukupne dužine 19,5 km, koja obuhvata sektore obilaznice 4, 5 i 6. Prisustvovali su i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ambasadori Kine, Li Mančang i Eldar Hasanov i v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Glavni izvođač radova je kineska kompanija Power Construction Corporation of C hina Ltd, a podizvođač azerbejdžanska kompanija Azvirt (ogranak Beograd).

Sa prilaznim saobraćajnicama dužina deonice, koju su dobili kineski i azerbejdžanski izvođači, iznosi ukupno 20,4 km, a vrednost radova je 207 miliona evra.

Radovi se finansiraju 85 odsto iz zajam Eksim banke Kine i 15 odsto iz budžeta Srbije.

Ugovoreni rok za završetak radova je 20. jul 2021. godine ili 36 meseci, pod uslovom da kredit bude efektivan do kraja 2018. godine. U okviru tog projekta obuvaćeni su radovi na deonici B, od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Bubanj Potok, u dužini od 19,5 km. Sektor 4 obuhvata radove na izgradnji leve trake autoputa od mosta na Savi kod Ostružnice do petlje Orlovača, u dužini od 7,7 km. U okviru sektora 4 potrebno je izvesti levu traku autoputa, opremiti dva tunela: „Lipak“ i „Železnik“ i izgraditi tri mosta: most br. 9, 10 i 11 (faza II), kao i preostale radove na petlji Orlovača (faza II).

Sektor 5 obuhvata radove na izgradnji leve trake autoputa od petlje Orlovača do tunela Straževica (uključujući i tunel) u dužini od 3,1 km.

U okviru sektora 5 potrebno je izvesti kompletno levu traku autoputa, koja uključuje izgradnju trase, leve tunelske cevi tunela Straževica i tri mosta: most br. 13, 14 i 15.

Sektor 6 obuhvata radove na izgradnji obe trake (pun profil) autoputa od tunela Straževica do petlje Bubanj Potok (uključujući i petlju), u dužini od 9,6 km.

U okviru sektora 6 potrebno je izvesti kompletno i desnu i levu traku autoputa, koja uključuje izgradnju trase, tunel Beli Potok, petlje Avala i Bubanj Potok, kao i 2 mosta: most br. 16 i 17.

Investitor je Republika Srbija odnosno Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Obilaznica je deo Koridora 10 i povezaće dva njegova kraka - ka Mađarskoj (severni krak) i Hvatskoj (E-75), kao i Koridor 11 (E-763), to jest autoput ka Crnoj Gori.

Obilaznica oko Beograda bi trebalo da ide do Pančeva i njena ukupna dužina biće 69 km, a počela je da se gradi pre 28 godina. Obilaznica oko Beograda sastoji se iz deonica A: Batajnica-Dobanovci gde su radovi završeni na trasi i na petljama Dobanovci i Batajnica.

Zatim denice B: Dobanovci - Bubanj potok. Sastoji se iz šest sektora, i to: B1-B3: Dobanovci - most na Savi kod Ostružnice gde su završeni radovi.

Most na Savi kod Ostružnice gde je završena desna konstrukcija mosta (faza I) i u toku su radovi na levoj konstrukciji mosta (faza II).

Sektor B4: Završena je desna traka autoputa (faza I), a u toku su radovi na izgradnji petlje "Petlovo brdo".

Sektor B5: Završena je desna traka autoputa od petlje Orlovača od tunela Straževica (faza I).

Sektor B6: Tunel Straževica - petlja Bubanj Potok, koja će biti izgrađena u saradnji sa partnerima iz Kine i Azerbejdžana. Planirana je i deonica C: Bubanj Potok - Pančevo (E-70), gde još nisu ugovoreni radovi.

Obilaznica će rasteretiti saobraćaj u Beogradu tako što će preuzeti ceo tranzit, povećaće bezbednost saobraćaja i smanjiti zagađenje.

ER SRBIJA NAJBOLJA KOMPANIJA U REGIONU

Upitan zašto je država nastavila da finansira Er Srbiju, koristeći kao osnov Strategiju za razvoj turizma, a da Ministarstvo turizma nije donelo odluku da se 12 miliona evra da toj kompaniji, Vučić je rekao da ne zna detalje, ali da sigurno zna da je država pomagala Er Srbiji zbog leta za Njujork. Vučić je istakao da je nacionalni avioprevoznik Er Srbija ubedljivo najbolja kompanija u regionu i da nema problema u finansiranju. - Ne znam da li je to to. Nemojte me pitati tačno, ali mislim da je to taj iznos, da je za to pomagano, a sve drugo, nemamo nikakvih problema - rekao je Vučić. Istakao je da je Er Srbija u regionu ubedljivo najbolja kompanija, u kojem vrlo teško funkcionišu nacionalne aviokompanije. - Zadovoljni smo kako to funckioniše, ali mi smo mala zemlja, nismo mi Turska i Turkišerlajns, koja ima 40 aerodroma velikih i ne znam koliko malih, koja ima destinacija po svetu i koja to subvencioniše sa ne znam koliko desetina milijardi... Mi gledamo da preživimo, da ljudi imaju posao, da budemo bolji od ostalih u regionu - naveo je predsednik. Dodao je da se usluga popravlja u odnosu na pre četiri-pet meseci i da nema problema u finansiranju. - Jedino ako možda nije nečija želja da nas prijavi EU, da bi neko rekao - aha, uništite svoju kompaniju da ne biste bili ispred neke kompanije u regionu. Nećemo da uništavamo svoje, čuvaćemo svoje, hoćemo da radimo dalje uspešno - zaključio je Vučić.

#Aleksandar Vučić

'