AKTUELNO

Da se u nedelju održavaju parlametarni izbori, Srpska napredna stranka bi osvojila 54,8 odsto glasova, pokazala je anketa agencije Faktor plus.

Prema tom istraživanju javnog mnjenja, daleko iza naprednjaka su na drugom i trećem mestu Savez za promene sa 9,6 odsto, i socijalisti sa 9,4 odsto podrške građana.

Ostale stranke ne bi prešle izborni cenzus - radikali sa 4,3 odsto podrške, Pokret slobodnih građana (3,6 odsto), PUPS (3,4), SDPS (2,4), SNP Nenada Popovića (2,0), SPAS Aleksandra Šapića (1,8) SDS Borisa Tadića sa 1,7 odsto. Ukupno 5,3 odsto građana izjasnilo se za neku drugu stranku.

Na pitanje u kojoj meri je Vlada Srbije jedinstvena, 48 odsto ispitanika je odgovorilo potvrdno, 28 odsto smatra da nije jedinstvena, dok je 24 odsto kazalo da je delimično jedinstvena.

S druge strane, na pitanje u kojoj meri je vlada stabilna, čak 69 odsto kaže - "u potpunosti". Delimično stabilnom vladu smatra 15 odsto, a nestabilnom 16 odsto anketiranih.

Upitani koji član Vlade je medijski najprisutniji, 65 procenata je reklo da su to ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar spoljnih Ivica Dačić. Anketirani građani su mogli da daju više od jednog odgovora.

Na pitanje ako bi vlast i opozicija morale da postignu konsenzus oko neke od ključnih političkih tačaka, koje bi to bile, više od polovine ispitanika (54 odsto) izjavilo je - Kosovo.

Iza toga su odnosi sa Evropskom unijom (19 odsto), ekonomija (12), odnosi sa Rusijom (9) i odnosi u regionu (6 odsto), pokazuje anketa.

#Istraživanje

#SNS

'