AKTUELNO

Srbija i Turska osnovaće na najvišem nivou Savet, koji će voditi dvojica premijera, kako bi se ostvarla saradnja u najvažnijim oblastima.

- Cilj saveta biće napredak obe zemlje - izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić u izjavi za medije nakon bilateralnog sastanka sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom, dodajući da Turska ima takvo telo sa Bugarskom i Grčkom.

On je takođe pozvao turske investitore da ulažu u Srbiju i poželeo dobrodošlicu svim turskim kompanijama koje bi ulagale u našu zemlju.

- Mi ćemo ponuditi najbolje uslove, uvek malo bolje u odnosu na druge zemlje - naglasio je premijer, dodajući da je glavni cilj da se privuče što više investitora.

"Želimo da privučemo još veći broj turskih investitora. Uspeli smo da danas imamo najveći bilateralni biznis skup, na koji dolazi 137 predstavnika turskih kompanija i 300 zvanica iz Srbije. Mislim da to govori koliki je interes i za ulaganja i unapređenje zajedničke saradnje", rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija očekuje u 2017. godini međusobnu razmenu od više od milijardu dolara,  istakavši da bi veće turske investicije mogle da nas približe tom broju i tokom sledeće godine.

"Turske kompanije su dobrodošle u Srbiji. Ono što je bila moja poruka premijeru Davutogluu jeste da će Srbija ponuditi najbolje uslove, ne samo ono o čemu govori Svetska banka... Sve što ponudi neka druga zemlja nekom turskom investitoru, Srbija će uvek za jedan dolar ili u nekom drugom smislu ponuditi sebe kao bolje mesto za investiranje", rekao je Vučić.

Naglasio je da je Srbija spremna za takmičenje i konkurenciju i čestitao turskom premijeru na odluci da se poveća minimalna zarada u Turskoj za 30 odsto, navodeći da će to dovesti još investitora u Srbiju.

"Kad ozdravimo i ojačamo srpsku privredu, i mi ćemo to uraditi", rekao je Vučić navodeći da je za Srbiju velika čast što je naša zemlja druga ili treća na listi zvaničnih poseta premijera Turske.

Dodao je i da je broj turskih turista ove godine dostigao 57.000, da se za doček Nove godine očekuje oko 4.000 turista iz te zemlje, te da očekuje da se taj broj u sledećoj godini udvostruči.

Navodeći da se danas razgovaralo o važnim infrastrukturnim projektima, energetici, rudarstvu, Vučić je najavio da će sutra u Srbiju doći i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, sa kojim će on i Davutoglu posetiti Novi Pazar.

Davutoglu: Ponuđeni dobri uslovi za investiranje

Turski premijer Ahmet Davutoglu zahvalio je na pozivu da poseti Srbiju i na dočeku koji mu je priređen u Beogradu. Naveo je da poseta Srbiji dolazi odmah nakon posete Kipru i Azerbejdžanu. Ističe da će turskoj vladi biti čast da sa Srbijom formira savet na najvišem nivou.

Premijer Turske dodao je da je Srbija ponudila dobre uslove Turskoj za investicije.

- Mogućnosti koje je Srbija ponudila turskim investitorima je zaista dobra. Ovde sam došao sa 130 poslovnih ljudi iz Turske - naglasio je Davutoglu.

Prema njegovim rečima, cilj je da se obim trgovine od 780 miliona dolara u 2014. poveća na milijardu dolara u narednoj godini.

On je istakao da ne smeju da postoje između suseda nikakve granice i da voli da dođe u Beograd i poseti Kalemegdan.

Vučić je na pitanje novinara o tome kakav Srbija ima stav o sukobima Rusije i Turske, odgovorio da je Srbija suverena država koja ima dobre odnose i sa Ruskom federacijom i sa Turskom.

Autor: Č. Nikolić

'