AKTUELNO

Televizija Pink emituje specijalnu emisiju povodom istorijske posete Aleksandra Vučić Kosovu i Metohiji. Ministar odbrane Aleksandar Vulin je iznenada i bez obrazloženja napustio studio Televizije Pink.

Vulin je rekao da će Vojska Srbije poštovati odluke predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića i da će sve što on bude naredio biti sprovedeno. - Predsednik je vrhovni komandant Vojske Srbije i sve što on bude rekao biće sprovedeno. On može da naredi upotrebu vojske i sve što on bude rekao biće sprovedeno. On je taj koji će o tome odlučiti. Ako on kaže da treba obezbediti njegovu bezbednost ili da prođe do mesta gde hoće, to će biti obezbeđeno - kazao je Vulin.

Vulin, koji je komentarisao posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu, rekao je, između ostalog, da su barikade i zabrane jedino što naoružani Albanci znaju da daju kao odgovor na posetu našeg predsednika, koji je tokom boravka na KiM slao isključivo poruke mira.

Upitan kako će Srbija reagovati ako napadnu predsednika, Vulin je kazao da ga to ne pitaju.

- Nemojte me ni pitati. Nemojte molim vas to da me pitate. Znate šta bih o tome rekao. Neću to da kažem, ali znate kako bismo reagovali - rekao je Vulin.

Sagovornici Pinka ocenili su blokade koje su Alebanci organizovali kako pokušaj destabilizacije i skretanja pažnje sa poruka mira koje je poslao srpski predsednik.

- Imate lidera koji šalje poruke mira i koljače u odelima koji su sada politički faktori, koji iz šume nisu izašli i za njih je nepriridno da sede za stolom. Malo karikiram, ali nisam daleko od istine, pokazuju da su faktor nestabilnosti, ti kokji provociraju i izazivaju sukobe - rekao je je direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović.

Foto: RTV Pink

Glavni urednik lista Alo Duško Vukajlović samatra da će Kfor učiniti sve da ne bude incidenata.

- Žalosno je kada neko govori da ih je neko spolja pritisako da bi prihvatili čoveka koji bi hteo da se mirno dogovori. Drenica je žarište terorizma, organizovanog kriminala i etničkog čišćenja. Tu je odgovornost Hašima Tačija i Kadrija Veseljija najveća, ali oni očigledno ne žele da spreče to - rekao je predsednik skupštinskog odbra za KiM Milovan Drecun.

Drecun je ocenio da dominantnu poziciju u albanskom društvu na KiM imaju teroristi.

- Ovo najavljena poseta, odlazak u Drenicu jeste visokorizičan. Ako su znali da treba da ode tamo trebalo je da ga zaštitet - podvukao je Drecun.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM smatra da će Albanci pokušati da speče i miting u Kosovskoj Mitrovici.

Drecun izjavio je danas da se postavlja pitanje šta će KFOR na Kosovu ako ne može da osigura bezbednost i da je morao da uradi više po pitanju bezbednosti tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Međunarodno prisustvo odbija svoju odgovornost, a morali su da urade nešto, imaju dovoljno kapaciteta, nije tačno da ne mogu da spreče. Ovo je bila najavljena poseta, tačno se znalo gde Vučić treba da ode, odlazak u Drenicu je visikorizična poseta - izjavio je Drecun. Kako je kazao, odgovornost je na međunarodnom prisustvu i institucijama u Prištini da obezbede njegovu posetu.

Foto: RTV Pink

Dekan fakulteta Edukons Miroslav Bjegović je ocenio da su Albanci mislili da će uplašiti predsednika, da ne ode dole.

- Evo i ovo sada je sve organizovano, nije spontano okupljanje. Veselji je dole glavni i nalazi se na čelu ŠIK, ali postavlja se pitanje od koga on želi- rekao je Bjegović.

On je dodao da zemlje u EU nakon ovog poteza treba da se zapitaju da li ovakva država treba da postoji u srcu Evrope.

Foto: RTV Pink

Politički analitičar Branko Radun ističe da je posetom predsednika Kosovu, Srbija je dodala da je Srbija dobila pene i na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu i pokazala da želi dodgovor.

Radun je ocenio da iza blokada stoje structure OVK, vrh prištinske vlasti stoji iza toga, imaju podršku i pojedinih cenatara moći koji ne žele stabilizaciju regiona.

- Kfor je odustao od svoje misije na Kosovu - rekao je on i dodao KFOR ima podršku za nereagovanje.

Foto: RTV Pink

- Jasno je da tamo pravnog poretka nema, vlada neka vrsta anarhije i po etničkom ključu da Srbi ne smeju da budu u direktnom kontaktu sa svojim predsednikom. Ovim bacaju mrlju na jučerašnju posetu predsednika Gazivodama. Sada je jesmo da je ovo što se dešava pripremnjeno i da ovu poruku šalje Albanska strana. Ovo je veliki minus za kosovske Albance - rekao je Dejan Vuk Stanković, politički analitičar.

Kako je rekao, oni nas truju o multietničkoj demokratiji, a kako kaže, od toga nema ništa.

- Ovde nema ni govora o demokratiji i toleranciji. Ovo je put ka onome što će pre ili kasnije dovesti do promene gledanja na Kosovo. Svima će biti jasno da je to država koja apsolutno nije spremna da garantuje nikome ništa. Iza ovih protesta stoji čitava politička elita Kosova, zamenili su gerilsku uniformu odelima ali nisu razmišljanja - rekao je Stanković.

Ministar odbarane Aleksandar Vulin je rekao da je cela akcija detaljno organizovana i ocenio da Kfor ima kapacitet da reaguje i uradi bilo šta na Kosovu i Metohiji.

- Kadri Veselji koji je sve ovo organizovao, ovim pokazuje da zabranjuje posetu Vučiću - istakao je Vulin.

Foto: RTV Pink

- Znamo organizatore i inspiratore,  masa ih neće zaštiti - rekao je Vulin ukazavši da je planiran i skup u Južnom delu Mitrovice.

Foto: TvPink Printscreen

- Vlasno je da iza ovoga stoji vlada Albanije. Ovo je kooordinisana akcija sa namerom da se naglasi to nije Srbija, a zapravo pokazuju da su ostrvo divljih koji uništavaju sve pred sobom. Nažalost, ovo je jasna poruka kako albanci vide sporazume - rekao je Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije

On je rekao da Albanci ovako vide našu budućnost.

- Mi smo uvek spremni, to nije problem. Ali biti spreman za mir, to je veliki problem. Mora jednom da se prekine licemerni odnos i da dođe do neke pravde. Gde je sada međunarodna zajednica? Nadam se da će reakcija doći - rekao je Miletić.

Foto: RTV Pink

Istoričar Nemanja Starović je gostujući na Pinku rekao da su blokade organizovane kako bi se sprečila poseta Vučića Banjama, ali dolazak Srba na skup u Kosovskoj Mitrovici.

- Mnogima u međunaradonoj zajednici će posle ovoga biti jasno kakvog su monstruma stvorili - istakao je Starović i ocenio da se mora stvoriti put ka razgraničenju.

General Vladimir Lazarević je ocenio da je Kosovo crna rupa u Evropi.

- Sprečavaju da se put mira predsednika Vučića odvija. Sponzori bivše OVK su na potezu da obustave ovaj besmisao - naveo je Lazarević i dodao da bi metntori takozvane kosovske države morali da reaguju.

Novinar politike Bojan Bilbija je ocenio da vlasti u Prištini koji su inspiratori ove situacije, zabranjuju predsedniku da prođe jer su zabrinuti za njegovu bezbednost.

- Mogući su ozbiljni incidenti, tamo ima mnogo više omladinaca, nego veterana. Oni su spremni na sve, naoružani su. Njihov cilj je da ponize predsenika i Srbiju - istakao je Bilbija.

Ruka pomirenja ne pokazuje da se plašimo i das mo slabi, dodao je on.

Foto: RTV Pink

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić kaže da je predsednik Srbije ovakvim ponašanjem ugrožen.

-Ako je predsednik ugoržen po danu uz prisustvo 200 kamera, šta je sa običnoim ljudima kada pane noć - naveo je Krstić i dodao da će biti napravljen spin da je Vučić taj koji ugražava bezbednost građana.

Nadležnost kosovske policije bila je da skloni Albance koji su blokirali put predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na KiM, a ne da zabrani predsedniku prolaz, kaže Krstić.

- To je opasna stvar. Predsednik Srbije nije nikoga ničim ugrozio. Došao je sa porukom mira i saradnje, pruženom rukom pomirenja. Laž je da je on taj koji ugrožava bezbednost građana zbog čega kosovska policija mora da reaguje - rekao je Krstić.

Na poruku mira, suživota koju je, kako kaže, predsednik juče poslao danas mu "spontano okupljeni građani odgovaraju oružjem, paljenjem guma".

Foto: TvPink Printscreen

Sever još od 1999. godine, zapravo kontrolu na mostu u Mitrovici preuzeli su Srbi, tako da je tu značajno drugačija situacija nego u drugim mestima gde maltretiraju Srbe. Od 1999. svega 1,9 odsto Srba se vratilo, od svih koji su proterani sa Kosova. Kako oni mogu uopšte u ovoj sredini da planiraju i organizuju svoj život - rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je rekao da su efekti ove posete nadmašili ove dnevno političke stvari.

- Oni su navikli da reaguju ovako, i ovo je način funkcionisanja sa kojim smo se oduvek suočavali. Oni su i nastali kao banda. Oni su navikli na ovakav način delovanja - rekao je Dačić.

On je rekao da bez obzira da li će biti nekog trajnog rešenja ili ne, Dačić je rekao, Srbija mora na ovakav način kao što je Vučić uradio treba samo da nastavimo.

- Ni jedna poseta nije bila ovako značajna i bitna kao ova danas. Ovako sada treba da nastavimo dalje. Albanci se trude da preotnu većinu makar na jugu. Mi ovih deset opština treba da pomažemo maksimalno, jer to je Srbija na Kosovu - rekao je Dačić.

Foto: TV Pink

- Sve rađeno da se oteža poseta Blokade i ugrožavanje bezbednosti tokom posete predsednika Vučića Kosovu pokazuju da albanska strana nije u stanju da učestvuje u organizaciji dogovorenog, kao ni da izdrži politički pritisak, izjavio je danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

On je dodao da je rađeno sve da se oteža čak i deo posete koji se dešava severno od Ibra.

- To pokazuje da albanska strana nije u stanju da učestvuje u organizaciji onog što je ranije dogovoreno, da nisu u stanju da izrže politički pritisak i aktivizam koji je Srbija pokazala dolaskom Aleksandra Vučića na Kosovo i da ispoštuju ono što su najavili da će biti urađeno - rekao je Vučević.

Kako je istakao, ovo nije samo test za Albance, već i za Evropu i Međunarodnu zajednicu.

- Pretpostavljam da ćemo opet čuti neke blago iritirajuće izjave iz Brisela da pozivaju obe strane na uždrzanost i slično, da se obe strane uzdrže od provokacija. Ne znam kakve, sa srpske strane nijedna izjava nije bila provokativna - rekao je Vučević.

Profesor na Fakultetu bezbednosti u Beogradu Zoran Dragišić ocenio je da su današnje blokade na Kosovu pokušaj da se parira uspešnoj poseti i svim porukama koje je tokom jučerašnjeg dana Srbima poslao predsednik Aleksandar Vučić.

Sve ovo deluje tragikomično i ovo je jadan pokušaj da se parira svim porukama koje je juče poslao Vučić. Juče smo među Srbima videli dobru atmosferu, okrenutost budućnosti, razgovaralo se o bankarskim garancijama i investicijama. Odgovor na to je paljenje guma. Kao da sa jedne strane imate laptop, a s druge kamenu sekiru

Kako je istakao, sve ovo što se dešava pokazuje i da je problem što u pregovorima Beograda i Prištine ne može da se računa na albansku stranu.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ocenio je danas da je obraćanje i govor predsednika Aleksandra Vučića u Kosovskoj Mitrovici bio istorijski i veličanstven.

- On je otvorio potpuno drugačiju knjigu političkih govora i drugačijeg ponašnja državnika na Balkanu. Ovo će se sigurno izučavati, i struktura govora i poruka koju je poslao - rekao je Dragaš i dodao da je s jedne strane Vučić je pozvao na rešenja ali, čuvajući ponos i čast srpskog naroda.

#emisija

'