AKTUELNO

Mionica je živopisna varošica koja se prostire od ogranaka Maljena i Suvobora na severu pa sve do desne obale Kolubare. Nalazi se na samo 20 kilometara od Valjeva , a svega 75 kilometara od Beograda.

Bogata turistička ponuda opštine Mionica svake godine privlači sve veći broj turista koji svoje odmore provode baš na području mioničkog kraja. Mionica je, pre svega, poznata po termalnim vodama i lekovitom blatu Banje Vrujci, kući Živojina Mišića, Spomen parku Ribnica, Crkvi Vaznesenja Hristovog i mnogim drugim verskim objektima koji imaju posebnu priču. Prelepa priroda koja okružuje Mionicu je nešto po čemu se ovaj kraj izdvaja.

Lekovita Banja Vrujci

Banja Vrujci se nalazi na samo 10 km od centra Mionice, a iz godine u godinu predstavlja sve popularnije mesto za odmor i lečenje. Kroz Vrujce teče rečica Gornja Toplica, koja je tako nazvana jer je poznato da i usred najhladnije zime ne ledi, već isparava od toplote.

Foto: Opština Mionica

Banja Vrujci je najpoznatija po termalnim vodama i lekovitom blatu koji pomažu u lečenju mnogih oboljenja. Termalne vode u Banji Vrujci spadaju u oligomineralne hipoterme vode čija se temperatura kreće u rasponu od 27 do 29 stepeni. Silicijumske kiseline koje se nalaze u vodi korisne su za lečenje kožnih bolesti, traumatskih stanja i nekih oboljenja želudačno-crevnog sistema. Termalne vode ove lekovite banje takođe utiču na povećanje leukocita u krvi, snižavaju krvni pritisak, deluju na endokrine žlezde (naročito smanjuju aktivnost tiroidne žlezde), polne žlezde i prednji režanj hipofize.

Pored termalnih voda, Banja Vrujci je bogata i lekovitim blatom koje pomaže u lečenju raznih reumatskih oboljenja, išijasa, proširenih vena i kožnih bolesti. Najznačajnije naslage lekovitog blata nalaze se u blizini vodenice smeštene uz reku Toplicu, kao i u koritu same reke. Ovo plemenito blato primenjuje se raznoliko: koristi se na licu mestu, nosi se kućama, ali ga koriste i privatne lekarske ordinacije i centar za rehabilitaciju u hotelu Vrujci.

Rodna kuća Živojina Mišića

Rodna kuća vojvode Živojina Mišića u Struganiku predstavlja spomenik naše kulturno-istorijske prošlosti. Istorijska važnost ove kuće se ogleda u tome što je pripadala porodici proslavljenog vojskovođe prvog svetskog rata, Živojinu Mišića.

Foto: Opština Mionica

Kuća je zakonom zaštićena 1974. godine i predstavlja kulturno dobro od velikog značaja. U kući Živojina Mišića je na hronološki način predstavljeno njegovo poreklo, detinjstvo, školovanje, odrastanje, njegova bogata vojna karijera, gde je akcenat stavljen na Prvi svetski rat i Kolubarsku bitku.

Ovaj memorijalni kompleks tradicionalno okuplja veliki broj poštovalaca Živojina Mišića za vreme manifestacije „Mišićevi dani“ koja se svake godine održava u Mionici polovinom jula.

Spomen park Ribnica

Na samo 3 kilometara od centra Mionice smešten je Spomenik prirode Ribnica koji je stavljen pod zaštitu države kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Spomenik prirode Ribnica obuhvata deo toka reke Ribnice, Ribničku pećinu, crkvu posvećenu Svetim apostolima Petru i Pavlu, jedinstvenih 13 vrsti zaštićenih stabala lipe i Šalitrenu pećinu.

Reka Ribnica pripada slivu Kolubare i nalazi se podno severnih obronaka planina Maljen i Divčibare. Sa Ravne gore i Maljena se slivaju dve rečice Manastirica i Paklešnica i na mestu njihovog spoja nastaje čarobna Ribnica.

Foto: Opština Mionica

Ribnička pećina zbog svog izgleda i lepote ostavlja bez daha sve njene posetioce. Pećina je po svojoj posebnosti poznata i van naše zemlje jer predstvalja jedinstven spaleološki objekat u Srbiji u kome se nalazi 15 vrsta slepih miševa zaštićenih kao prirodna retkost.

Ribnička crkva posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu predstavlja spomenik kulture čiji najstariji pomeni potiču iz 1657. godine kao ribnički manastir, ali je sam manastir 1832. godine pretvoren u mirsku crkvu. Za vreme trajanja Kočine krajine, crkva je spaljena, da bi tokom 19. veka bila ponovo obnovljana. Za poslednju obnovu 1823. godine zaslužan je knez Jovica Milutinović, a današnja crkva sagrađena je 1909. godine.

Šalitrena pećina je izuzetno bogato arheološko nalazište jer sadrži najstarije oblike povremenog staništa praistorijskih lovaca koji su živeli u srednjem paleolitu, pre 80 000 – 40 000 godina stare ere. U pećini su takođe otkriveni ostaci neolitskih kuća i raznih šatorskih konstrukcija. Istraživanjima se došlo do zaključka da je pećina korišćena u 4. veku naše ere, kao i u periodu od 12. do 15. veka.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg

Foto: Opština Mionica

Najlepši ukras centra Mionice je svakako crkva Vaznesenja Hristovog. Crkva je izgrađena 1856. godine i to za vreme vladavine kneza Aleksandra Karađorđevića. Predanje kaže da je supruga kneza Aleksandra, Persida, crkvi darivala skupoceni krst na prestolu i darohranilicu. U crkvenom odboru koji je vodio gradnju bili su Svetozar Nenadović, sin Prote Mateje i Jevrem Rakić, deda pesnika Milana Rakića. Crkva je građena po uzoru na crkve koje su se u to vreme podizale u Vojvodini, sa elementima baroka i kasnog klasicizma. Ova prelepa građevina je svrstana među značajne spomenike srpskog kasnog klasicizma.

Danas, crkva Vaznesenja Gospodnjeg predstvalja glavno mesto okupljanja vernika iz ovog kraja. Posetioci sa svih strana naše zemlje sa radošću dolaze u ovaj sveti hram.

#putovanje

<
'