AKTUELNO

Dvanaest dana pred početak najavljenog sporazuma o ukidanju međusobnog rominga ne još se ne zna koliko će koštati telefoniranje u Grčkoj, dok za roming na teritoriji Zapadnog Balkana nema dileme da će od 1. jula biti po principu "kao kod kuće".

Kako Novosti prenose, cene mobilnog saobraćaja ovog leta u Grčkoj izgleda da ipak neće biti kao u Srbiji. Ne znaju se precizno uslovi pod kojima će da važe ugovoreni tarifni podaci sa domaćim operaterima, ali izgleda da roming u Grčkoj neće biti džabe, kako je najavljeno nakon nedavnog obećanja grčkog ministra u poseti našoj zemlji.

- Sporazum koji važi za Zapadni Balkan i obavezujući je za sve zemlje ne može da se preslika na situaciju sa Grčkom, koja je potpuno drugačija jer je Grčka u Evropskoj uniji - kaže Milan Dobrijević, pomoćnik ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije.

Kako dodaje, nisu sigurni sa kojim cenama će izaći grčki operateri, a od toga zavisi i cenovnik naših operatera. Mogu jedino da tvrde da će svakako biti povoljniji nego prethodnih godina.

Foto: Pink.rs/P. Jeremić

- Detalje ćemo znati ovih dana. Intenzivni bilateralni pregovori su u toku - kaže Dobrijević.

Kako on kaže, što se tiče Zapadnog Balkana, naši građani, sa postpejd i pripejd karticama domaćih operatera mogu potpuno da se opuste na putovanju u Crnu Goru, BiH, teritoriju Kosova, Albaniju i Severnu Makedoniju. Za telefonski saobraćaj biće kao da granicu nisu ni prešli.

- Besplatni minuti, poruke, data u sklopu ugovora sa operaterima isto će važiti i na ovim teritorijama, a cene kod pripejda će biti kao u Srbiji - kaže Dobrijević, i dodaje da kada se potroše minuti, poruke i internet iz paketa, sve preko toga će biti tarifirano kao u sopstvenoj zemlji. Važiće i mobilni internet kupljen preko svojih opratera.

Foto: Pink.rs/P. Jeremić

Dobrijević apeluje na korisnike da se pre putovanja ipak informišu kod svojih operatera o ograničenjima u potrošnji koja zavise i od tarifnog paketa, i za pripejd i za postpejd korisnike.

Autor:

#Grčka

#telefoniranje