AKTUELNO

Jedna od aktivnosti u kojoj mogu uživati ljubitelji avanture i u toku zime jeste penjanje po ledu (engl. Ice clambing).

Da bi mogli zaista da uživaju u toj interesantnoj i riskantnoj aktivnosti, moraju pronaći odgovarajući teren. Obično su to zaleđeni vodopadi. Njih u svetu nema baš tako mnogo, što ovu aktivnost čini još atraktivnijom.

Postavlja se, međutim pitanje da li jedan vodopad zaista i može da se smrzne? Zapravo će se vodopad zamrznuti tek onda kada i izvor iz koga se napaja dođe do tačke smrzavanja, objašnjava „Cbsnews“.

Zato i ne čudi što takvih vodopada nema baš mnogo u svetu. Pre bilaska se treba dobro informisati o tome kakvi su prirodni uslovi na lokalitetu. Do nekih od njih vode uređene staze, dok se pojedini nalaze duboko u šumi, pa je potreban dodatni oprez.

1. Vodopad Juraker, Nemačka

Ne samo da je ovaj vodopad uvršten na UNESCO listu globalnog geoparka nemačkih Apla, nego je i zvanično priznat kao Biosfersko područje u tom delu Alpa.

Sa visine od oko 40 metara vodopadom Juraker (Uracher) voda se obrušava u područje gotovo netaknute prirode, u blizini Bad Uraha, navodi „Badurach-tourism“. Iako je atraktivan tokom cele godine, posebno fascinira u toku zime, kada se neretko zaledi.

2. Vodopadi Akvafrađa, Italija

U regiji Lombardija u Italiji nalazi se Borgonuovo di Pjuro, a nadomak tog grada i vodopadi koji tokom cele godine ostavljaju bez daha. Zimi posebno.

Niz vodopada, među kojima se posebno izdvaja jedan, dvostruki, ističe „Valchiavenna“.

Na samom vrhu vodopada, koji su deo istoimenog parka prirode, nalazi se i veličanstven vidikovac, do koga vodi lepo uređena staza.

3. Vodopad Zipfelsfol, Nemačka

U nemačkom okrugu Hinterstein nalazi se vodopad, posebno impresivan s proleća, kada se topi sneg, ali i u toku zime.

Ovaj fantastični vodopad u bogatom prirodnom okruženju i do njega vodi pešačka staza.