AKTUELNO

Đenova u Italiji idealna je za zaljubljene parove jer odiše potpunom romantikom.

Grad Kristofora Kolumba i Garibaldija vekovna je rivalka Venecije, s kojom se borila i dobijala primat na moru. Raskošne palate, stara luka s novim sadržajima, pomorski muzej, najveći akvarijum, botanička bašta, šoping-molovi, mnoštvo prodavnica i sjajnih restorana karakteristični su za ovaj mediteranski grad.

Nacionalni park “Cinkue tere” je pod zaštitom Uneska i predstavlja skup od pet terasasto izniklih naselja na strmim liticama ligurijske rivijere, do kojih je nemoguće doći kolima.

Autentičnost i nedostatak komercijalizacije čini da odiše posebnim šarmom. Živopisne kuće pastelnih boja, primorski šarm, mreža puteljaka za šetnju, nešto su što nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Park odiše nekim drugačijim vremenom, kada su ljudi živeli jednostavnije i spokojnije.

Kraljičina palata

Ova palata je izgrađena početkom 17. veka i u njoj je boravila porodica Savoja prilikom svojih poseta Đenovi. Palata je danas muzej u kojem se, između ostalog, može videti i kraljevski tron.

Takođe, u palati muzeju možete videti i božanstvenu prostoriju ispunjenu ogledalima, te nije čudo što je Luj 14. zahtevao da se u Versaju napravi baš takva prostorija.

Trg Ferari i palate u Ulici Garibaldi

U Ulici Garibaldi nalaze se četrdeset dve palate koje je kao deo svetske baštine zaštitio Unesko.

U blizini Ulice Garibaldi smešten je trg Ferari, na kojem se, pored prelepe fontane, nalaze pozorište "Karlo Feliče", zdanje ligurijske uprave, Duždeva palata, kao i spomenik Garibaldija na konju.

Kuća Kristofera Kolumba

Ovo zanimljivo mesto u Đenovi morate posetiti. Kuća čuvenog Kristofera Kolumba je u stvari bila spaljena, pa je na istom mestu gde je bila u 17. veku izgrađena njena replika, koja je danas muzej.

Inače, Đenova ima nekoliko gradskih kapija. Jedna od njih, Porta Soprana, smeštena je u samom centru grada. Pored te kapije nalazi se kuća čuvenog Kristofera Kolumba, a u blizini su i ostaci manastira Svetog Andrije.