AKTUELNO

Svi nestrpljivo iščekuju Uskrs i 1. maj, a mnogi već razmišljaju o tome kako da spoje što više slobodnih dana tokom praznika. Uz to, treba doneti odluku kako provesti ovaj mini odmor.

Ukoliko se osvrnemo na neradne dane u ovoj godini, vidimo da će se Uskrs praznovati počevši od Velikog petka, koji će biti u petak, 14. aprila, pa sve do ponedeljka, 17. aprila. Dakle četiri dana, koja se mogu iskoristiti kao produženi slobodni vikend.

Ukoliko se odlučite za putovanje, predlažemo vam neke od destinacija koje biste mogli posetiti i upoznati još neke delove Srbije, ukoliko to već niste učinili.

Srebrno jezero

Na samo dva i po sata od Novog Sada, nalazi se ovo veštačko jezero koje je među popularnim destinacijama, što se tiče domaćeg turizma, tokom poslednjih nekoliko godina. Smeštajnih kapaciteta ima mnogo, kao i veliki broj kafića i restorana. Zasluge za ekspanziju turizma na ovom mestu svakako nosi i Dunav, kao i uređena plaža koja okuplja veliki broj porodica sa malom decom koja se kupaju, sunčaju i uživaju u igrarijama na pesku.

Foto: Pink.rs/I. Petrović

Ako se zaputite u ovom pravcu, šteta bi bila ne posetiti još nekoliko poznatih lokaliteta u blizini. Požarevac je jedan od većih gradova u okolini, kao i Smederevo, a tu su atraktivne tri tvrđave za obilazak.

Golubačka, Ramska i Smederevska tvrđava

Ramska tvrđava nalazi se na oko 45 minuta vožnje od Požarevca i nedavno je restaurirana. Odiše srednjovekovnim duhom, a cena ulaznice je 300 dinara, dok za decu, studente i penzionere ona iznosi 200 dinara.

Što se tiče Golubačke tvrđave, ona je verovatno jedna od najpopularnijih destinacija u Srbiji, a veoma je uređena i u njoj postoje određene zone, pa u zavisnosti koju zonu izaberete da posetite, odnosno koje kule odaberete za obilazak, toliku cenu i plaćate. Ono što je interesantno je da po ulasku u tvrđavu, u prizemlju će vas dočekati vodič koji uz pomoć prezentacija na velikom ekranu, posetiocima pripoveda o istorijskom značaju ovog lokaliteta.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Takođe, još jedna atrakcija je svakako i Arheološko nalazište “Viminacijum“, dok se malo južnije nalazi i “Medijana” u Nišu, koje je ponovo otvoreno nakon nekoliko godina.

Svakako da se ne morate opredeliti samo za Istočnu Srbiju, razne banje u našoj državi uvek su dobra opcija za beg od gradske vreve i urbanog života. Takođe, većina ljudi se odlučuje i za planine, kao što su Zlatibor, Kopaonik, Stara planina i slično. Međutim, za to ćete morati da odvojite više vremena za putovanje, ali i veći budžet.