AKTUELNO

Iskoristite jesen kao priliku da istražite nove ukuse i pripremate zdrave obroke sa ovim jesenjim namirnicama.

Sa dolaskom jeseni, priroda nas daruje raznovrsnim voćem i povrćem, čije konzumiranje može doprineti očuvanju zdravlja i jačanju imunološkog sistema tokom hladnijih meseci.

Evo deset namirnica koje su posebno korisne i ukusne tokom jeseni:

Bundeva: Bundeva je jesenji simbol i izvanredan izvor vitamina A, C i kalijuma. Koristi se za pripremu raznih jela, kao što su supa od bundeve, pire od bundeve ili kolači, a takođe je i bogata vlaknima koja su dobra za probavu.

Jabuke: Sveže ubrane jabuke obiluju vlaknima i antioksidansima. One su savršen zdrav međuobrok i mogu se koristiti i za pripremu kolača, kompota ili sokova.

Kruške: Kruške su još jedno ukusno voće koje sazreva u jesen. Bogate su dijetalnim vlaknima i vitaminom C, a mogu se koristiti u salatama ili kao desert uz med i orase.

Cvekla: Cvekla je odličan izvor vitamina C i folne kiseline. Može se jesti sirova, kuvana ili pečena i često se koristi u salatama.

Kelj: Kelj je tamnozeleno povrće bogato vitaminima A, C i K, kao i vlaknima. Može se koristiti u raznim jelima, uključujući čorbe i recepte sa dinstanim povrćem.

Kesten: Kesten je omiljeni jesenji “gurmanluk”. Pečeno kestenje bogato je vlaknima, vitaminima i mineralima.

Suve šljive: Ove prirodno slatke, suve voćke su odličan izvor vlakana i kalijuma. Mogu se dodavati žitaricama, salatama ili konzumirati kao međuobrok.

Tikvice: Tikvice su lako dostupno povrće i tokom jeseni. Bogate su vlaknima i vitaminima, a mogu se pripremati na različite načine.

Šargarepa: Šargarepa je izvor beta-karotena, koji je važan za očuvanje zdravlja očiju i kože. Može se jesti sirova, kuvana ili u supama.

Kupus: Kupus je još jedno povrće koje se najčešće koristi tokom jeseni. Bogat je vlaknima i vitaminima C i K, a često se priprema kao kiseli kupus ili dodaje u razna variva.

Iskoristite jesen kao priliku da istražite nove ukuse i pripremate zdrave obroke sa ovim jesenjim namirnicama.

Autor: