AKTUELNO

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da u naredna dva dana očekuje konačan dogovor o formiranju Saveta ministara BiH, a za sedam dana imenovanje kandidata za predsedavajućeg te institucije.

Čović je posle sednice Predsedništva HDZ-a u Mostaru rekao da će predstavnici HDZ-a, SDA i SNSD-a večeras, sutra i prekosutra imati sastanke o formiranju vlasti da bi kandidat za predsedavajućeg Saveta ministara mogao biti imenovan na idućoj sednici Predsedništva BiH.

Mandatar za sastav Saveta ministara BiH trebalo bi da bude Srbin, a SNSD je ranije najavila da će za tu funkciju predložiti Zorana Tegeltiju, bivšeg ministra finansija RS.

Predsednik HDZ-a BiH najavio je i da će u sredu, 20. februara, biti konstituisan i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i izabrano rukovodstvo, te da očekuje da će Hrvat biti predsedavajući tog tela.

Prema njegovim rečima, odmah nakon toga će biti usvojen i budžet Federacije BiH, a potom bi trebalo da usledi konstituisanje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Što se tiče formiranja Vlade Federacije BiH, Čović je rekao da HDZ želi da vlast u tom entitetu bude formirana na osnovu programa kojim je predvidjena i izmena izbornog zakonodavstva.

- Nema uslovljavanja. Mi hoćemo program, a to znači da nam treba izborno zakonodavstvo koje će omogućiti da više nikad Bošnjaci ne biraju dva člana Predsedništva BiH i da ne raspravljamo hoćemo li imati izbore za Mostar iduće godine. To treba da završimo, a to je i preduslov za kandidatski status. Mi želimo ekonomsku i socijalnu stabilnost, a najveći dio se radi u Federaciji BiH. Nema uslovljavanja, hoćemo program - rekao je Čović.

On je dodao da bi i vlast u Livanjskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu trebalo da bude formirana u narednih 30 dana.

Na sednici Predsedništva HDZ-a BiH bilo je reči i o izbornom saboru ove stranke, koji će biti održan 27. aprila, o usvajanju informacione strategije, kao i o kadrovskim rešenjima.

#Bosna i Hercegovina

#Dragan Čović

#Ministri

'