AKTUELNO

Nizom manifestacija u Banjaluci, kao i u drugim mestima, Republika Srpska danas obeležava 9. januar - Dan Republike Srpske.

Obeležavanje je počelo svetom arhijerejskom liturgijom, koji ju je u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služio patrijarh srpski Irinej.

Centralna manifestacija proslave biće svečani defile pod motom "Za sva vremena", pa će u podne glavnom banjalučkom ulicom prodefilovati 2.400 pripadnika policije u ešalonima i civilnog sektora.

Defileu će prisustvovati čelnici RS Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nedeljko Čubrilović, srpski Član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je prisustvovao i liturgiji.

Nakon toga, uslediće Svečana akademija, koju je režirao Jug Radivojević, dok će besedu govoriti glumac Miloš Biković.

Takođe, povodom Dana RS, koji se obeležava 28. put po redu, Cvijanović je uručila odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima.

Mere bezbednosti u Banjaluci su pojačane, ugostiteljski i drugi objekti u širem centru grada zatvoreni, kao i više ulica, prenose mediji.

U Sarajevu je 9. januara 1992. godine tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH.

Osnovali su je poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima u Skupštini BiH koja su se ticala opstanka Jugoslavije.

Inače, obeležavanju 9. januara kao Dana RS, protivse se Bošnjaci u Bosni i Hercegovini.

#Republika Srpska

#dan nezavisnosti

'