AKTUELNO

Na Mrakovici je danas obeleženo 75 godina od Bitke na Kozari u kojoj je stradalo oko 10.000 boraca i 40.000 civila.

Zvaničnici Republike Srpske, brojne delegacije i predstavnici vojnih organizacija položili su vence na Centralno spomen-obeležje na Mrakovici.

Vence su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, delegacija Vlade Srpske na čelu sa premijerkom Željkom Cvijanović, delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, Predsedništva BiH, SUBNOR-a, ambasada Srbije i Rusije u BiH, udruženja logoraša iz Drugog svetskog rata iz Srpske i Srbije, te gradova i opština u okolini Kozare.

Obeležavanje 75 godina od Bitke na Kozari organizovale su vlade Republike Srpske i Srbije.

Obeležavanje je počelo prijemom zvanica u vili "Mrakovica", nakon čega je služen parastos kod spomen-krsta i položeni su venci kod centralnog spomen-obilježja.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je Kozara mesto na kojem vekovi istorije podsećaju na junaštvo naroda ovog prostora i naglasio da nikada ne smemo zaboraviti stradale i njihovu žrtvu.

Dodik: Jugoslavija je bila velika zabluda našeg naroda

Predsednik Srpske Milorad Dodik, obraćajući se prisutnima, rekao je da je Kozara sinonim za antifašisticku borbu, te da komunistički režim nije smatrao za shodno da adekvatno obeleži mesta srpskog stradanja, kao i da je Sarajevo u bivšoj Jugoslaviji zapostavilo kozarački kraj poznat po partizanskoj borbi.

On je naglasio da Srbi ne bi bili ubijani po Kozari, Jasenovcu i drugim logorima u BiH i Hrvatskoj da je Srpska postojala za vreme Drugog svetskog rata.

Dodik je istakao da se srpski narod oduvek borio za slobodu koju je delio sa drugima, te da sada ne sme dozvoliti da mu bude oduzeta sloboda.

- Za Jugoslaviju smo verovali da je i srpska država, ali je ona bila i velika zabluda našeg naroda koji se borio za svoju i slobodu svih drugih naroda. Drugi narodi su napustili Jugoslaviju, a Srbe proglasili lošim momcima - rekao je predsednik RS.

On je ponovio da je Republika Srpska jedini okvir da Srbi slobodno žive u BiH.

Pročitajte još: Đurić: U Briselu očekujem relaksiranje tenzija

- Danas srpski narod ima dve države - Srbiju i Republiku Srpsku. Danas srpski narod ne želi da ugrožava drugog, ne želi ništa osim Srpske i Srbije - rekao je Dodik, istakavši da Republika Srpska ima nameru da živi u decenijama koje dolaze.

Možda nije savršena, ali nema bolje od nje. Iako su je osporavali, otimali nadležnosti, zatvarali pristup finansijama, Republika Srpska ima granice, institucije i ne odustaje od slobode koju ima", naglasio je Dodik.

On je rekao da je ljubav prema Srbiji trajna, da je ona garant stabilnosti u regionu, te da Srpska u Srbiji vidi siguran oslonac i utočište.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom delu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Ova bitka, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbegu, bila je značajna za celokupni partizanski pokret otpora jer je predstavljala primer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem, navela je RTRS.

#Jugoslavija

#Milorad Dodik

'