AKTUELNO

Evropska komisija pozvala je Sloveniju i Hrvatsku da sprovedu presudu o arbitražnom sporu u Piranskom zalivu.

- Evropska komisija očekuje da Slovenija i Hrvatska sprovedu odluku arbitražnog tribunala o slovensko-hrvatskoj granici - rekao je predsednik komisije Frans Timermans.

Pročitajte još: POZIV NA PRIMENU PRESUDE! Slovenija uputila diplomatsku notu Hrvatskoj

Komisija je spremna da pruži pomoć u sprovođenju rešenja, navodi slovenačka novinska agencija STA.

Nakon razgovora o odluci arbitražnog suda, Komisija je saopštila da je spremna da pruži pomoć u sveobuhvatnoj i fer primeni presude.

- Komisija je spremna da doprinese ili olakša ovaj proces - rekao je Timermans novinarima.

Prema njegovim rečima, EK pozdravlja sastanak premijera Slovenije i Hrvatske, Mire Cerara i Andreja Plenkovića, koji je zakazan za 12. jul, kao i njihov dogovor da neće biti preduzimanja unapred jednostranih poteza.

Timermans je izrazio nadu da će dvojica premijera saglasiti kako da najbolje sprovedu presudu. Cerar je na svom nalogu na Tviteru pozdravio poziv Komisije da se sprovede presuda.

- Ponuda Komisije da doprinese primeni je dobrodošla - napisao je on.

Slovenija je odlukom Arbitražnog suda, koja je saopštena u petak u Hagu, dobila tri četvrtine Piranskog zaliva kao i slobodan koridor preko hrvatskih teritorijalnih voda koji ih spaja s međunarodnim vodama.

Hrvatska je u leto 2015. napustila arbitražni proces nakon što su slovenački predstavnici uhvaćeni kako pripremaju lobiranje kod sudija. Od tada hrvatske vlasti tvrde kako za njih arbitražni proces više ne vredi te da stoga neće poštovati o

#Hrvatska

#Slovenija

'