AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da je višegodišnje suđenje penzionisanom generalu JNA Borislavu Đukiću pred hrvatskim pravosuđem klasičan politički proces.

- Cilj sudskog procesa protiv generala Đukića jeste da se donese još jedna montirana presuda, koja je unapred dogovorena, kako bi se pokušala opravdati bezočna laž o srpskoj agresiji na Hrvatsku i lažni mit o Domovinskom ratu. Istina je da je proustaškik režim Franje Tuđmana vodio osvajački i agresivan rat s ciljem stvaranja Hrvatske bez ili sa što manje Srba. Krajiški Srbi su vodili odbrambeno-otadžbinski rat s ciljem da ne dožive 1941. godinu - rekao je Linta.

Linta ističe da Hrvatska sistemaski krši pravo generala Đukića na pravično i fer suđenje što pretpostavlja, između ostalog, i suđenje u razumnom roku.

- General Đukić se nezakonito skoro sedam godina nalazi u pritvoru jer još uvek nema pravosnažne presude na navodni pokušaj rušenja brane Peruća. Uhapšen je jula 2015. godine na aerodromu Tivat u Crnoj Gori, a izručen je Hrvatskoj marta 2016. godine. Suđenje je počelo 2017. godine. Maksimalno trajanje pritvora je po ranijem hrvatskom zakonu bilo 4 godine i 9 meseci. General Đukić je osuđen u ponovljenom postupku novembra 2020. godine nepravosnažno na 10 godina na osnovu lažnih izjava nekoliko svedoka. Odbrana je podnela žalbu Vrhovnom sudu Hrvatske januara 2021. godine. Vrhovni sud još uvek nije odlučivao po žalbi iako je odgovor trebao da bude za šest meseci - rekao je Linta.

Linta navodi da je Županijsko državno tužilaštvo u Splitu podiglo protiv generala Đukića oktobra 2016. godine drugu optužnicu za ratni zločin nad civilima na području Severne Dalmacije.

- Optužnica protiv generala Đukića i još pet lica za ratne zločine protiv civilnog stanovništva je stupila na snagu marta 2019. godine. Prošle su skoro tri godine a još uvek nije održano nijedno ročište, a trebalo je da se održi u roku 30 dana. Optužnica je zasnovana na lažnim iskaza velikog broja svedoka optužbe. Na primer, jedno od lažnih svedočenja jeste da je na Skradin palo hiljade granata. Istina je da na Skradin nije pala nijedna granata - rekao je Linta.

Linta smatra da Srbija ima ustavnu i moralnu obavezu da konkretno pomogne generalu Đukiću i brojnim pripadnicima JNA i Vojske i policije Republike Srpske Krajine protiv kojih etnički motivisano hrvatsko pravosuđe konstantno pokreće lažne istrage, podiže lažne optužnice i donosi lažne presude da bi se opravdao lažni mit da je Srbija agresor a Hrvatska žrtva.

- Jedan od načina pomoći jeste da se osnuje Kancelarija za pomoć osumnjičenim, optuženim i osuđenim licima za ratne zločine koja bi pružala pravnu i finansijsku pomoć srpskim veteranima koje progone etnički pristrasna pravosuđa u Zagrebu, Sarajevu i Prištini - ističe on.

Autor:

#Miodrag Linta