AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osuđuje sankcije koje je Velika Britanija uvela predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović i srpskom članu Prededništva BiH Miloradu Dodiku.

Obrazloženje britanske ministarke spoljnih poslova Liz Tras da Dodik i Cvijanović podrivaju mir, stabilnost, bezbednost i funkcionalnost BiH jeste još jedan dokaz pogrešne politike zvaničnog Londona. Zbog toga će uvođenje sankcija samo dodatno produbiti političku krizu, napetost i podjele u BiH. Brojne činjenice jasno potvrđuju da rukovodstvo Republike Srpske i srpski član Prededništva BiH vode politiku poštovanja Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Linta ističe da upravo političko Sarajevo podriva stabilnost i bezbednost BiH jer u kontinuitetu krši Ustav s ciljem stvaranja unitarne države u kojoj bi Bošnjaci imali dominaciju jer bi se odlučivalo prema principu „jedan čovjek-jedan glas“. Do trajnog mira, stabilnosti i bezbednost u BiH moguće je doći samo putem dijaloga i dogovora legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda na bazi poštovanja izvornog Dejtonskog sporazuma. Politika sankcija, ucjena i pritisaka nikada nije donijela dobro i nije dovela do boljitka u BiH u prethodnih 27 godina od završetka rata.