AKTUELNO

Na gradskom kupalištu Kolovare u Zadru već danima se izlivaju fekalije u neposrednoj blizini kupača, a izvor izlivanja je šaht ispred zgrade bivšeg županijskog Zavoda za javno zdravlje, koja je već dve godine zaključana, piše danas splitska Slobodna Dalmacija.

Naokolo se, kažu, širi nepodnošljiv smrad i čitav je taj prizor, jednostavno rečeno, užasan. Još gore od lošeg utiska na glavnom gradskom javnom kupalištu je činjenica da se među kupačima može proširiti crevna zaraza i druge bolesti, jer se radi o fekalijama koje doslovno natapaju prostor plaže na kojoj borave ljudi i mala deca.

- Upravo sam uzeo uzorke mora kako bismo ispitali da li je zbog situacije koja je nastala more zagađeno fekalijama i postoji li eventualna opasnost za kupače. Nakon što provedemo testiranje dva su indikatora koja ukazuju na zagađenje mora fekalijama. Mikrobiološki pokazatelji koji se prate su crevni enterokoki i ešerihija koli - rekao je za SD inž. Benito Pucar, šef Službe za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravlje.

On je rekao da, ako prvi rezultati pokažu da je more zagađeno, odmah će se na tome mestu postaviti upozorenje o zabrani kupanja.

#Zadar