AKTUELNO

Nekoliko hiljada evra, zlato, srebro - sve je to ukradeno pravoslavnom svešteniku. Lopovi su provalili u njegov stan u sklopu pravoslavne crkve u Bjelovaru!

Dok je paroh Stefan Maksimović u subotu bio u blagoslovu kuća, u njegovoj je bio lopov. U njoj živi sa suprugom i jednogodišnjom ćerkom.

"Celi stan je bio isprevrtan. Od ormara u dečjoj sobi do moje kancelarije", opisuje scene paroh Stefan Maksimović. Ukradeno je više hiljada evra, zlato, srebro. Veliki je materijalni, ali i sentimentalni gubitak.

"Otuđen je isključivo moj privatni novac, čestitke koje smo čuvali s krštenja i kosica, jer mi imamo pravoslavni običaj da se uzima vlas kose", kaže paroh Maksimović.

Ostao je samo crkveni novac koji lopov nije uspeo da prona]e. I sve to događalo se usred Bjelovara i to usred dana.

"To se dogodilo u subotu u periodu od 14.30 do 19 sati, istraga za ovo krivično delo je u toku", kaže portparolka Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Maja Grubić.

Paroh Maksimović u Bjelovar je stigao pre dve godine.

"Verovatno je neko znao da ga nema tada kod kuće, ne verujem da se nekom zamerio, ne izgleda mi konfliktno", rekla je meštanka Daliborka.

"Dolazio je kod nas u biskupiju, stvarno čovek na mestu, nemam reči", dodaje i Anamarija.

"Ja nisam pravoslavac, ali sramim se toga. Neko ga kontroliše i gleda", smatra također Josip. S njim se slaže i paroh, koji napominje:

"90 odsto vremena kad sam ja u blagoslovu kuća i vodice moja žena je kod kuće. Moja žena se ne oseća sigurno, ne želi da se vrati u kuću, ja se više ne osećam sigurno."

Bjelovarska pravoslavna crkva je na meti vandala bila i u decembru, kada je išarana uvredljivim grafitima.

"Ja ovde ne bih stavljao naglasak na veru ni nacionalnost, lopov je lopov bio on Hrvat ili Srbin, Amerikanac ili Rus, mesto mu je u zatvoru", rekao je zamenik gradonačelnika Igor Brajdić.

Zgroženi su i pravoslavni vernici.

"Čovek koji je došao da širi ovde mir, nećete doći ovde na službu. Da li je kriza ili je nacionalno motivisano, ja sam uveren da nije", kaže Marko. Njegova vrata su uvek otvorena za sve bez obzira na nacionalnost i veroispovest, ali za lopove ne.

"Ne usmeravam to na nikakvu nacionalnost, ni na kog čoveka. Šaranje crkve je bilo prvi korak, drugi korak je ovo, treći? Mogu samo očekivati najgore", kaže paroh.

Lopov mu je ukrao i sigurnost i uspomene, na potezu je bjelovarska policija koja je lani razrešila 70 odsto krađa.