AKTUELNO

"Je l' imao neko iskustva sa ajkulama u Hrvatskoj?", pitanje je koje se našlo na internetu a koje izgleda muči veliki broj ljubitelja Hrvatskog primorja - najpre zbog pozitivnog odgovora a potom i zbog činjenice da čak ni mnogi Hrvati za života nisu imali prilike da ih vide.

Naime, kratak odgovor je "da". Međutim, smatra se da nema mesta strahu, jer šanse da naiđete na ajkulu dok ste na letovanju u Hrvatskoj su neverovatno male. Ipak, važno je biti oprezan prema drugim morskim stvorenjima koja mogu predstavljati potencijalnu pretnju.

Devojka po imenu Olivija, Amerikanka koja se 2014. godine preselila u Hrvatsku, kao neko ko je i pre toga, punih 30 godina posećivala ovu zemlju, iznela je u svom "Inspirisana Hrvatskom" blogu sve ono što bi jedan prosečan turista trebao da zna o opasnim životinjama ukoliko se odluči za letovanje u Hrvatskoj.

Jesu li ajkule u Hrvatskoj opasne? Ne baš!

Ima li Hrvatska ajkule? Da, u Jadranskom moru ima ajkula. U stvari, veliku belu ajkulu je u septembru 2023. godine ulovila grupa ribara kod Rogoznice!

Prema istraživačkom radu koji je napisao Alen Soldo sa Odseka za studije mora na Univerzitetu u Splitu, u Hrvatskoj postoje ukupno 33 različite vrste ajkula, uključujući plavu ajkulu, tigrastu ajkulu, kratkoperaju ajkulu mako, ajkulu porbi i čak veliku belu ajkulu.

Ipak, istraživači su potvrdili da su većina ajkula koje žive u hrvatskom Jadranu bezopasne sorte, koje obično ostaju u dubljim vodama, mada i ukoliko s približe obali većina ljudi verovatno neće ni primetiti kada svrate.

Napadi ajkula u Hrvatskoj

Iako saznanje da ajkule plivaju u hrvatskim vodama izaziva nelagodu i strah, napadi ajkula u Hrvatskoj su izuzetno retki - da je poslednji napad zvanično dokumentovan 6. oktobra 2008. godine.

Čovek je lovio podvodni ribolov u zalivu Smokvina nedaleko od ostrva Vis i ujela ga je velika bela ajkula. Srećom, incident nije bio fatalan i muškarac je preživeo.

Naime, slučajevi napada ajkula u Hrvatskoj su tako retki da je u poslednjih 135 godina zabeležen samo 21 incident (od kojih je 14 dovelo do smrti). Poređenja radi, Sjedinjene Američke Države su zabeležile najviše neizazvanih ujeda ajkula (tačnije 47) samo u 2021. godini.

Šta učiniti ako uočite ajkulu u Hrvatskoj?

Ipak ako budete te nesreće pa ajkulu u Hrvatskoj uočite, ne zaboravite da ostanete mirni i da držite bezbednu udaljenost. Izbegavajte mahnita kretanja ili prskanje. Ajkule poput velikih belaca su po prirodi radoznale i mogu se približiti ljudima, međutim, obično nas ne vide kao izvor hrane.

Takođe, važno je napomenuti da ako vidite ajkulu na bilo kom mestu na obali Jadranskog mora odmah obavestite Hrvatski institut za oceanografiju i ribarstvo.

Morska stvorenja čiji ubodi mogu biti opasni

Pored ajkula kojih je, na svu sreću teško sresti, postoje druga morska stvorenja u Hrvatskoj koja se kreću blizu ljudi, kao što su meduze, morski ježevi i Vevers - ribe poznate kao pauci.

Upravo ove poslednje, ribe pauci su jedna od najkradljivijih životinja koje žive u moru. Ova lukava ribica skromno klizi duž morskog dna, i iako može izgledati slatko, može izazvati veoma bolnu povredu.

Njihova leđna peraja sadrži otrovne bodlje koje mogu izazvati nelagodnost, oticanje, a u teškim slučajevima i simptome kao što su povraćanje, groznica i nepravilan srčani ritam. Iako povreda obično nije opasna po život, ona svakako može usporiti vaš odmor.

Sve u svemu, hrvatsko Jadransko more je vrlo sigurno mesto za kupanje i ronjenje. Dok ajkule povremeno plivaju u Jadranu, one retko dolaze u blizinu kupališta i ne bi trebalo da vas zabrinjavaju.

Autor: