AKTUELNO

On je preminuo posle teške bolesti.

Oleg Vidov, veliki rusko/američki glumac koji je ostvario nezaboravne uloge i u čuvenim našim filmovima, preminuo je u 74. godini posle teške bolesti u Kaliforniji.

Foto: Printscreen

Vidova, pre svega, pamtimo po roli u legendarnom ratnom ostvarenju "Bitka na Neretvi" gde su, podsetimo, uloge tumačili i Ričard Barton, Orson Vels, Jul Briner, kao i pokojna legenda sprskog glumišta - Velimir Bata Živojinović.

''Ruski Robert Redford", kako su ga zvali, prvi put je u našim krajevima snimao 1968. godine, a partnerka u filmu "Ima ljubavi, nema ljubavi" bila mu je Olivera Katarina. Pojavio se i u čuvenom ostvarenju Dušana Makavejeva "Misterije organizma", seriji "Vuk Karadžić", a poslednji put u Srbiji snimao je 2010. U pitanju je psihološki triler "Šest dana mraka".

Foto: Tanjug

Vidov je jedno vreme, tokom osamdesetih, zbog političkog progona u domovini, živeo u Jugoslaviji. Sovjetske vlasti su mu iznenada, u maju 1985. dale 72 sata da se vrati u SSSR. On je, međutim, kada je kročio na tlo Austrije, iskoristio mogućnost da odatle emigrira u Ameriku.

Vidov je 2007. bio jedan od osnivača Centra za lečenje od droge i alkohola u Malibuu (Kalifornija).

Autor: M. K.

#Oleg Vidov

#Smrt

#Velimir Bata Živojinović

#glumac

'