AKTUELNO

Nemačka kancelarka Angela Merkel primila je Fulbrajtovu nagradu za međunarodno razumevanje, a tom prilikom je istakla potrebu za međunarodnu saradnju u borbi protiv porasta nacionalizma i populizma.

Kao primer, navela je ulogu SAD posle Drugog svetskog rata u pružanju pomoći u uspostavljanju slobodne i demokratske Nemačke i zapadne Evrope, prenosi AP.

Kancelarka je upozorila da su u svetu populizam i nacionalizam u porastu i da se treba odlučno suprotstaviti takvom načinu razmišljanja.

- Moramo se setiti zašto su Ujedinjene nacije osnovane na prvom mestu, kao i NATO, Svetska trgovinska organizacija i druge međunarodne institucije - zbog pouka koje smo izvukli iz strahota Drugog svetskog rata i preteranog nacionalizma - istakla je.

Naglasila je i da transatlantsko partnerstvo počiva na zajedničkim vrednostima, te da to pruža osnovu za savladavanje bilo kakvih problema.

- Uprkos svim poteškoćama koje postoje, jer postoje u bilo kakvoj vrsti partnerstva... moramo da razgovaramo jedni s drugima, da se sastajemo i komuniciramo - rekla je kancelarka.

Kako je navela, politika kojom se rukovodi podrazumeva da "rad za zajedničku dobrobit ima pozitivan efekat na nacionalnu dobrobit".

- Patriotizam za mene uvek znači misliti na svoje nacionalne interese, ali zajedno sa interesima drugih. I zato se nikada neću umoriti od zalaganja za snagu multilateralnog globalnog poretka zasnovanog na pravilima i vrednostima - istakla je.

Merkelova je nagradu Fulbrajtove asocijacije sa sedištem u Vašingtonu primila sinoć na ceremoniji u Berlinu, inače prvoj dodeli ove nagrade izvan SAD. Fulbrajtova asocijacija je saopštila da je Angeli Merkel dodelila nagradu za izuzetno liderstvo i snažnu posvećenost međusobnom razumevanju, međunarodnoj saradnji i miru.

#Angela Merkel

#Nemačka

'