AKTUELNO

Uslovi Velike Britanije za izlazak iz EU "biće veoma ozbiljni".

Britanska premijerka Tereza Mej ima za cilj da proces izlaska Velike Britanije iz EU bude u skladu sa pravilima, ali veoma težak, a plan za njegovo vođenje izložiće u utorak, pišu britanski mediji.

Mej je ranije najavila da će postupak Bregzita formalno pokrenuti najkasnije do kraja marta, kada će aktivirati član 50 Lisabonskog ugovora, ali ne sme zanemariti odluku Vrhovnog suda koji treba da odluči da li će pre otvaranja procedure o tome morati da se izjasni parlament, navode britanski mediji.

Sud bi odluku trebalo da donese do kraja januara, a britanska premijerka mesecima je pod pritiskom da što pre predstavi strategiju budućih pregovora sa Briselom koji će definisati odnose Velike Britanije i EU posle razlaza.

Mej će u zvaničnom obraćanju u utorak pozvati građane Velike Britanije da se ujedine i podrže Bregzit i zatražiti da se prestane sa "međusobnim uvredama i netrpeljivošću između protivnika i pristalica Bregzita", saopštili su izvori iz kabineta premijerke.

Britanski mediji navode da će predsednica vlade postaviti smernice za "težak i složen Bregzit" i uslove poput povlačenja sa jedinstvenog evropskog tržišta i iz carinske unije, ali i iz jurisdikcije Evropskog suda pravde, kako bi Velika Britanija ponovo preuzela kontrolu nad imigracijom iz EU.

Sandej tajms piše da će Mej saopštiti da želi "složen proces Bregzita, ali u skladu sa pravilima", a list San navodi da će premijerka "pokazati da su uslovi Velike Britanije za izlazak iz Unije veoma ozbiljni".

Sandej telegraf, pozivajući se na izvore bliske vladi, prenosi da će "građani biti sigurni da kada premijerka kaže 'Bregzit znači Bregzit', ona to zaista i misli".

I. P.

#Bregzit

#EU

#Tereza Mej

#Velika Britanija

'