AKTUELNO

Savez između Sjedinjenih Država i Južne Koreje ostaje ključna stvar za mir i sigurnost na Korejskom poluostrvu i u region - navodi se u saopštenju Bele kuće.

Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in sastaće se sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u Vašingtonu 11. aprila kako bi razgovarali o Severnoj Koreji i drugim pitanjima koja se tiču njihovog vojnog dogovora, saopšteno je iz Bele kuće.

Viši južnokorejski zvaničnici, uključujući i predsednika Muna, tako će pokrenuti seriju sastanaka sa svojim kolegama iz SAD-a u pokušaju da ponovo pokrenu zaustavljene pregovore o denuklearizaciji Severne Koreje, prenosi Rojters.

- Savez između Sjedinjenih Država i Južne Koreje ostaje ključna stvar za mir i sigurnost na Korejskom poluostrvu i u region - navodi se u saopštenju Bele kuće.

Trampov neuspeh da sklopi sporazum na svom drugom sastanku sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom u Hanoju u februaru bio je udarac za Muna, koji je izrazio uverenje da je Kim spremnan da se odrekne svog nuklearnog arsenala.

Vašington i Seul su takođe imali razmirica oko troškova američkih trupa u Južnoj Koreji, budući da je Tramp zahtevao da Seul uloži više novca za održavanje 28.500 američkih vojnika, prenosi agencija.

#Donald Tramp

#Južna Koreja

#SAD

'