AKTUELNO

Glavni izvršni direktor "Boinga" Denis Mulenburg izjavio je da je kompaniji žao zbog života koji su izgubljeni u nedavnim nesrećama s letilicom "737 Max" i dodao da je očigledno da je na oba leta sistem za proširenje karakteristika manevrisanja poznat kao MCAS, aktiviran kao odgovor na pogrešne informacije.

- Ove tragedije i dalje teško opterećuju naša srca i misli, i mi izražavamo naše žaljenje voljenim osobama putnika i posade na letu Lajon er 610 i letu etiopskog aviona 302 - objavio je Mulenburg na svom Tviter nalogu.

On je najavio da će potpuni detalji o tome šta se dogodilo u ove dve nesreće izdati vladini organi u završnim izveštajima.

"Kao što su nam piloti rekli, pogrešna aktivacija MCAS funkcije može da doprinese već postojećem okruženju radnog opterećenja", rekao je Mulenburg.

- Naša je odgovornost da eliminišemo ovaj rizik i znamo kako to da uradimo - dodao je.

Mulenberg je rekao i da su od dana prve nesreće timovi vrhunskih inženjera i tehničkih stručnjaka neumorno radili u saradnji s Federalnom vazduhoplovnom agencijom i klijentima Boinga kako bi finalizirali i implementirali softversku nadogradnju koja će osigurati da se nezgode kao one koje su se dogodile nikada više ne ponave.

Boing 737 Max 8 kompanije Etiopian erlajnska srušio se 10. marta u Adis Ababi kada je poginulo svih 157 putnika i članova posade.

Isti tip aviona se srušio se u Džakarti 29. oktobra prošle godine kada je poginulo svih 189 putnika i članova posade.

#Boing

'