AKTUELNO

Palestinski predsednik Mahmud Abas izrazio je danas nadu palestinskog rukovodstva da će ishod izbora pomoći Izraelu da "dodje za pregovarački sto" i krene "na pravi put da se postigne mir".

Abas je međutim naglasio da će Palestinci odbaciti bliskoitočni mirovni plan koji već dugo najavljuje administracija predsednika SAD Donalda Trampa.

Parlamentarni izbori u Izraelu uveliko se smatraju referendumom o premijeru Benjaminu Netanjahuu koji je uoči glasanja nastojao da privuče nacionaliste, najavivši aneksiju okupirane Zapadne obale.

Taj potez bi označio kraj nastojanjima da se decenijski izraelsko-palestinski sukob reši po modelu dve države, Izraela i Palestine koje bi u miru postojale jedna kraj druge. Trampova sporna izmena politike, uključujući priznaje suvereniteta Izraela nad čitavim Jerusalimom i Golanskom visorovni je izazvala gnev Palestinaca koji planiraju sedište svoje buduće države u istočnom Jerusalimu.

Ta država bi obuhvatila pojas Gaze i Zapadnu obalu, teritorije koje je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine od Jordana i Egipta.U istom ratu osvojen je Golan od Sirije. Netanjahuov rival na izborima Beni Ganc je nagovestio da ne bi isključio buduće mirovne pregovore.

#Izrael

'