AKTUELNO

Palestinski predsednik Mahmud Abas osudio je rezoluciju vladajuće izraelske partije Likud kojom se zahteva aneksija jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, navodeći da ona ne bi bila doneta bez podrške SAD.

Abas je juče ocenio da ta odluka centralnog komiteta Likuda "ne bi mogla da bude doneta bez pune podrške američke administracije koja je odbila da osudi izraelska kolonijalna naselja kao i sistematske napada i zločine izraelske okupacije nad narodom Palestine".

On je dodao da je odluka Likuda "deo plana Izraela da izbriše neotuđiva prava palestinskog naroda", prenosi palestinska agencija Vafa.

Zbas je izrazio nadu da će to biti upozorenje za međunarodnu zajednicu da "izraelska vlada, uz punu podršku administracije SAD, nije zainteresovana za trajni mir, već da je njen pravi cilj konsolidacija režima aparthejda u celoj istorijskoj Palestini".

On je najavio da će Palestinci u 2018. godini doneti niz važnih odluka uključujući i one koje se tiču pravnih pitanja kako bi naveli Izrael da odgovara za, kako je rekao, "veliko i sistematsko kršenje međunarodnog prava".

- Pokušaji Izraela da ubije šanse za mir biće dočekani sa većom odlučnošću i čvrstinom. Nijedan narod na svetu nije prihvatio da živi kao rob i Palestinci neće biti prvi koji će to uraditi - zaključio je Abas.

Pročitajte još: Makron: Napadači će odgovarati!

#Palestina

#SAD

'