AKTUELNO

Bivši američki potpredsednik Džo Bajden objavio je danas da ulazi u trku za predsednika SAD na izborima 2020. godine, čime se zvanično pridružio brojnim kandidatima unutar Demokratske stranke.

- U borbi smo za dušu ove nacije. Ako damo (predsedniku SAD) Donaldu Trampu osam godina u Beloj kući, on će zauvek i u osnovi promeniti karakter ove nacije. Ja ne mogu da stojim sa strane i gledam kako se to događa - naveo je Bajden u videu objavljenom na Tviteru.

Najmanje 20 demokrata učestvovaće u unutarstranačkoj borbi za predsedničkog kandidata.

Bajden (76), potpredsednik SAD u vreme predsednika Baraka Obame, postaje favorit u trci za kandidata demokrata, uz senatora Bernija Sandersa.

Bajden je četiri godine stariji od Trampa i u slučaju pobede na izborima bio bi najstarija osoba izabrana za predsednika SAD. Od svih kandidata demokrata, Bajden ima najveće međunarodno i parlamentarno iskustvo i jedna je od najpoznatijih ličnosti američke politike.

Međutim, Bajdenov tim brine zbog njegovih sposobnosti da prikupi novac za kampanju i njegovih sklonosti da pravi gafove. Njegov centristički pristup u stranci koja se po mnogim pitanjima okreće ulevo dovodi u pitanje njegove šanse za uspeh. Problem bi Bajdenu mogle da naprave i nedavno iznete tvrdnje da je dodirivao žene bez njihovog pristanka.

#Džozef Bajden

'