AKTUELNO

Španski socijalisti, predvođeni premijerom Pedrom Sančezom, vode na parlamentarnim izborima u Španiji, ali nemaju većinu, pokazuju prvi preliminarni rezultati na osnovu više od 20 odsto prebrojanih glasova.

Prema rezultatima koje je objavio španski MUP, Sančezova partija osvojila je skoro 30 odsto glasova, što znači, objašnjava Bi-Bi-Si, da će joj biti potrebna podrška radikalno levičarskog Podemosa i katalonskih nacionalista za formiranje vlade. Po prvi put od okončanja vojne vladavine 1970-ih, krajnje desničarska partija Voks, koja se protivi multikulturalizmu, feminizmu i neograničenoj migraciji, na putu je da uđe u parlament.

Foto: Tanjug AP

Ta partija osvojila je devet odsto glasova na trećim izborima za četiri godine, što znači da će dobiti 23 mesta u parlamentu od 350 mesta. Takođe, desničarska konzervativna Narodna partija (PP) dobila je 17 odsto glasova, dok je partija desnog centra Siudadanos osvojila 13 odsto.

S druge strane, krajnje levičarska Unidas Podemos osvojila 14 odsto glasova. Rojters napominje da preliminarni rezultati u prošlosti nisu uvek tačno pokazivali ishod izbora u Sspaniji, ali da oni sada nagoveštavaju da ni desničarski ni levičarski blok neće moći samostalno da formira vladu, odnosno da će morati da se udruži sa manjim regionalnim partijama kako bi se sprečila blokada parlamenta.

Foto: Tanjug AP

AP je ranije objavio da je izlaznost na današnjim parlamentarnim izborima u Španiji devet odsto veća nego na izborima 2016. godine, naročito u Kataloniji. Reč je o trećim parlamentarni izborima u Španiji u protekle četiri godine. Prethodna dva puta dominaciju su utvrdile dve najveće stranke - Socijalistička i Narodna partija.

#Izbori

#Španija

'