AKTUELNO

Ana je nastradala boreći se protiv ISIS prošlog marta. Imala je samo 26 godina.

Ana Kembel ubijena je prošlog marta u 26. godini u vazdušnom napadu dok je evakuisala civile iz Afrina, grada na severu Sirije. Kembelova je jedina Britanka koja je umrla boreći se uz kurdske snage u Siriji i nikome nije jasno kako i zašto je napustila lagodan život u Saseksu i zamenila ga borbom protiv Islamske države.

Njen otac Dirk i dalje je u šoku, ne znajući šta je nagnalo njegovu devojčicu da tajno pređe 4.000 kilometara.

Voleo bih da saznam šta je osećala, kako je izgledao život kroz njene oči. Znam da je uvek verovala u svoja uverenja, pa je tako verovatno smatrala da neće umreti uzalud, a morala je da zna da sa takvog puta nema povratka – kaže njen otac.

Dirk Kebel inače je filmski kompozitor, radio je na holivudskim blokbasterima poput Aladina, Harija Potera i mnogim drugim. Novca, kako kaže, nikada nije manjkalo. Napotiv. Zato je još zamršenije otkriti zašto je Ana odlučila da napusti spokojan život koji je vodila.

Anina majka Adrijen inače je poznata kao protivratni aktivista, pa je tada 11-godišnju Anu vodila na proteste protiv agresije na Irak. Nažalost, njena majka umrla je 2012. od raka.

Ana je inače u srednjoj školi bila odličan đak, dok nije počela da posustaje na fakultetu i da se priklanja aktivistima radikalnog levog krila. Majčina smrt još više ju je uvukla u ovo.

Otac svedoči da se Ana potpuno otuđila od sveza, da je prestala da pokazuje svoja osećanja, a da je on samo mogao da gleda kako dublje tone.

U proleće 2017, kada je rat u Siriji ulazio u novu, krvaviju fazu, Ana je shvatila šta joj je novi cilj. Onlajn je regrutovana u jedinu žensku jedinicu, što je saopštila i svojoj porodici, zamolivši ih da nikome ne kažu.

Foto: Printscreen YouTube/Kadmus V.

Foto: Printscreen YouTube/Kadmus V.

Otac je, kako kaže, znao da neće moći da joj se suprotstavi i da se Ana neće smiriti dok svoj plan ne sprovede do kraja. Ipak, kako kaže, nije znao da će se njegova ćerka boriti u prvim redovima.

Foto: Printscreen YouTube/Kadmus V.

Po njenom odlasku, komunikacija sa porodicom bila je intenzivna i Ana ih je ubeđivala da je dobro. Osamnaest dana po odlasku u Afrin, počeli su vazdušni udari u kojima je Ana nastradala, i dalje držeći u rukama svoju pušku. Njena smrt objavljena je sa velikim žaljenjem u Donjem domu britanskog parlamenta. Njeno stradanje ocenjeno je kao herojsko.

#Britanija

#Islamska država

'